Українські плюшки

Українські плюшки
4.5
(8)
Метод: В духовці
Час приготування: 50 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг борошна (+ 1 ст.л. для штрейзеля)
  • 150 мл молока
  • 100-120 гр цукру (+ 2 ст.л. для штрейзеля)
  • 75 мл чистої води
  • 70 гр вершкового масла (+ 30 гр для змащування і 1 ст.л. для штрейзеля)
  • 1 яйце
  • 20 гр свіжих дріжджів
  • 1 ч.л. солі (без гірки)
  • дрібка ваніліну

Рецепт приготування страви:

  1. Воду з'єднати з молоком і нагріти суміш до 35С. Додати 1 ст.л. цукру, дріжджі та розтерти масу виделкою. Залишити дріжджову суміш на 15 хвилин у теплі (ідеально близько 30-35С).
  2. Яйце вийняти з холодильника і залишити в теплому місці на 15 хвилин. Вершкове масло покласти в невелику ємність і поставити на водяну баню. Помішуючи, довести масло до повного розчинення, але не до кипіння і зняти його з водяної бані.
  3. Потім вбити яйце в невелику ємність і збити виделкою до однорідності, більшу частину перелити в окрему ємність і відправити в холодильник. Яйце, що залишилося, збите (близько 2 ч. л.) додати разом із сіллю і цукром до дріжджової суміші і розмішати виделкою до однорідності.
  4. Просіяти через сито борошно і підмішати його поступово до дріжджової рідини. Поступово влити тепле вершкове масло в тісто і вимісити його до однорідності.
  5. Залишити дріжджове тісто для українських плюшок у теплі на 2-2,5 години. При цьому кожні 45 хвилин вимішувати тісто руками. Розділити дріжджове тісто, що підійшло, на 10-12 рівних шматочків (це і є майбутні плюшки).
  6. Розкачати кожен шматок тіста в прямокутний пласт, завтовшки 1 см. Змастити всі коржі підталим вершковим маслом (30 гр). Потім накрити прямокутний пласт тіста краєм до середини. Накрити загорнутий край другим краєм і трохи притиснути.
  7. Згорнути загорнуту трубочку в спіраль, з'єднати і защипати краї. Притиснути спіраль і обережно надрізати її вздовж посередині (не повністю). Розгорнути надрізані краї так, щоб вийшла форма серця. Загорнути українські плюшки можна будь-яким іншим зручним для вас способом.
  8. Деко змастити олією, викласти на нього плюшки і відправити в духовку, розігріту до 30/40С. У невелику посудину влити 250-300 мл щойно закипілої води і поставити поруч із листом. Залишити плюшки підніматися на півгодини.
  9. Якщо ваша духовка погано тримає низьку температуру, можна спочатку її розігріти до 100С, а потім вимкнути вогонь і за 5 хвилин поставити туди деко з плюшками. Приготувати штрейзель для булочок по-українські: з'єднати в невеликій посудині цукор із борошном, додати вершкове масло і розтерти виделкою.
  10. Через півгодини вийняти деко, змастити дріжджові плюшки яєчною сумішшю (яку залишали на самому початку приготування), посипати штрейзелем і відправити в духовку. Збільшити температуру духовки до 180С, вийняти миску з водою.
  11. Випікати українські плюшки приблизно 30-40 хвилин до готовності. Потім вимкнути вогонь, відкрити дверцята духовки і залишити деко там на 10 хвилин. Потім вийняти його, перекласти плюшки на решітку і залишити на кілька хвилин застигати.
  12. Українські плюшки, приготовані за цим рецептом, залишаються смачними і пишними і в гарячому, і в охолодженому вигляді. Подавати до столу як десерт, особливо смачно з молоком. Приємного чаювання!

Українські булочки - це смачні домашні ласощі, які піднімуть настрій і зігріють у холодну пору року. Саме приготування цих булочок вдома робить їх особливими, адже ви можете насолоджуватися свіжими, ароматними булочками, зробленими з любов'ю. Запрошуйте рідних і друзів на чашку чаю та насолоджуйтеся цими чудовими українськими плюшками разом!