Сирна паска

Сирна паска
4.5
(11)
Метод: В духовці
Час приготування: 180 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1-1,5 кг борошна (за бажанням)
  • 0,5 л молока
  • 500 г цукру
  • 250 г маргарину (або вершкового масла)
  • 200 г сметани 20%
  • 200 г сиру 9-18%
  • 6 яєць
  • 5 жовтків
  • 50 г рослинної олії
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г свіжих дріжджів (можна замінити 4 ч.л. сухих дріжджів)
  • 120 г ізюму і/або кураги
  • горіхи - за бажанням
  • 1 ч.л. тертої цедри лимону
  • 1 упаковка ванільного цукру (1,5 г)

Рецепт приготування:

  1. Перед приготуванням тіста для пасок, просійте борошно два рази через сито, щоб наситити її повітрям. Дріжджі розітріть з 1 ст.л. цукру, додайте 70 мл теплої (але не гарячої) води і ще раз розітріть. Залийте поступово тепле молоко, додайте близько 100 г цукру та перемішуйте до однорідного стану. Залиште молоко з дріжджами на 20-30 хвилин в теплі, прикривши суміш харчовою плівкою, щоб ця суміш піднялася.
  2. Відокремте білки від жовтків, охолодьте їх у холодильнику і збийте міксером (віночки для збивання мають бути обов'язково чистими) з 0,5 ч.л. лимонного соку до стійких піків. Жовтки, відокремлені від білків (усього 11 штук), з'єднайте з залишком цукру (приблизно 350-400 г), ваніліном і збивайте міксером до збільшення об'єму маси в 2-3 рази та злегка білого кольору. Сир протріть через сито, пропустіть через м'ясорубку або ретельно розітріть виделкою.
  3. Поєднайте дріжджове молоко з сиром, потім з розтопленим (не гарячим, але теплим) маслом і маргарином, сметаною кімнатної температури, рослинною олією, жовтковим кремом, а в кінці введіть збиті білки.
  4. Перемішайте всі інгредієнти ложкою до отримання однорідної суміші.
  5. Курагу або ізюм залийте гарячою водою (майже кип'ятком), залиште на 10 хвилин, після чого злийте воду. Викладіть сухофрукти на рушничку, а курагу подрібніть, а потім обваляйте ізюм чи курагу в борошні. Горіхи очистіть від шкірки, обсмажте на сухій сковоріді до приємного аромату і дрібно поріжте ножем або подрібніть у подрібнювачі.
  6. Поступово додайте до тіста просіяне борошно (стільки, скільки візьме тісто) - воно має стати достатньо густим, щоб не сильно липнути до рук, але при цьому залишатися дуже м'яким. Додайте сухофрукти і замішуйте тісто руками не менше 5 хвилин, щоб наситити його повітрям. Покрийте миску легким трохи вологим рушником або харчовою плівкою і залиште на 2-3 години в теплому місці (температура повітря близько 30°С), щоб воно підіймалося. Протягом цього часу тісто потрібно обмінати і трохи місити тісто кожного разу, коли воно підніметься і збільшиться в об'ємі приблизно в 2-3 рази. Після кожного обмінання накривайте тісто рушником/плівкою і знову залишайте в теплому місці.
  7. Після трьох піднять розкладіть тісто по спеціальним жерстяним формочкам для пасок (змастіть їх олією і присипте манною крупою) або одноразовими паперовими формами (також змастіть рослинною олією), заповнюючи тістом близько половини об'єму кожної форми. Залиште форми з тістом ще на півгодини в теплі, а тим часом розігрійте духовку до 180°C.
  8. Випікайте паски до золотистої скоринки і готовності всередині (готовність перевіряйте зубочисткою - проколіть нею паску в найвищому місці і вийміть: якщо зубочистка абсолютно суха або у крихтках - паска готова, але якщо зубочистка волога або з тістом - значить ще не готова). Сирні паски можуть випікатися від 20-30 хвилин до години, в залежності від розмірів формочок.
  9. Готові паски повністю охолодіть і покрийте глазур'ю на ваш смак: з лимонного соку з цукровою пудрою, розтопленого білого шоколаду або збитого білка з лимонним соком та цукровою пудрою. Посипте сирні паски кондитерською пудрою, дайте глазурі повністю вистояться, і можна подавати паски до столу.

Зараз ви готові приготувати ці смачні сирні паски та пригощати ними всіх своїх близьких та друзів на святі! Насолоджуйтеся цими чудовими стравами і родинними моментами. Щасливих свят!