Сирна паска

Кухня
Інгредієнти:
- 1-1,5 кг борошна (за бажанням)
- 0,5 л молока
- 500 г цукру
- 250 г маргарину (або вершкового масла)
- 200 г сметани 20%
- 200 г сиру 9-18%
- 6 яєць
- 5 жовтків
- 50 г рослинної олії
- 50 г вершкового масла
- 50 г свіжих дріжджів (можна замінити 4 ч.л. сухих дріжджів)
- 120 г ізюму і/або кураги
- горіхи - за бажанням
- 1 ч.л. тертої цедри лимону
- 1 упаковка ванільного цукру (1,5 г)
Рецепт приготування:
- Перед приготуванням тіста для пасок, просійте борошно два рази через сито, щоб наситити її повітрям. Дріжджі розітріть з 1 ст.л. цукру, додайте 70 мл теплої (але не гарячої) води і ще раз розітріть. Залийте поступово тепле молоко, додайте близько 100 г цукру та перемішуйте до однорідного стану. Залиште молоко з дріжджами на 20-30 хвилин в теплі, прикривши суміш харчовою плівкою, щоб ця суміш піднялася.
- Відокремте білки від жовтків, охолодьте їх у холодильнику і збийте міксером (віночки для збивання мають бути обов'язково чистими) з 0,5 ч.л. лимонного соку до стійких піків. Жовтки, відокремлені від білків (усього 11 штук), з'єднайте з залишком цукру (приблизно 350-400 г), ваніліном і збивайте міксером до збільшення об'єму маси в 2-3 рази та злегка білого кольору. Сир протріть через сито, пропустіть через м'ясорубку або ретельно розітріть виделкою.
- Поєднайте дріжджове молоко з сиром, потім з розтопленим (не гарячим, але теплим) маслом і маргарином, сметаною кімнатної температури, рослинною олією, жовтковим кремом, а в кінці введіть збиті білки.
- Перемішайте всі інгредієнти ложкою до отримання однорідної суміші.
- Курагу або ізюм залийте гарячою водою (майже кип'ятком), залиште на 10 хвилин, після чого злийте воду. Викладіть сухофрукти на рушничку, а курагу подрібніть, а потім обваляйте ізюм чи курагу в борошні. Горіхи очистіть від шкірки, обсмажте на сухій сковоріді до приємного аромату і дрібно поріжте ножем або подрібніть у подрібнювачі.
- Поступово додайте до тіста просіяне борошно (стільки, скільки візьме тісто) - воно має стати достатньо густим, щоб не сильно липнути до рук, але при цьому залишатися дуже м'яким. Додайте сухофрукти і замішуйте тісто руками не менше 5 хвилин, щоб наситити його повітрям. Покрийте миску легким трохи вологим рушником або харчовою плівкою і залиште на 2-3 години в теплому місці (температура повітря близько 30°С), щоб воно підіймалося. Протягом цього часу тісто потрібно обмінати і трохи місити тісто кожного разу, коли воно підніметься і збільшиться в об'ємі приблизно в 2-3 рази. Після кожного обмінання накривайте тісто рушником/плівкою і знову залишайте в теплому місці.
- Після трьох піднять розкладіть тісто по спеціальним жерстяним формочкам для пасок (змастіть їх олією і присипте манною крупою) або одноразовими паперовими формами (також змастіть рослинною олією), заповнюючи тістом близько половини об'єму кожної форми. Залиште форми з тістом ще на півгодини в теплі, а тим часом розігрійте духовку до 180°C.
- Випікайте паски до золотистої скоринки і готовності всередині (готовність перевіряйте зубочисткою - проколіть нею паску в найвищому місці і вийміть: якщо зубочистка абсолютно суха або у крихтках - паска готова, але якщо зубочистка волога або з тістом - значить ще не готова). Сирні паски можуть випікатися від 20-30 хвилин до години, в залежності від розмірів формочок.
- Готові паски повністю охолодіть і покрийте глазур'ю на ваш смак: з лимонного соку з цукровою пудрою, розтопленого білого шоколаду або збитого білка з лимонним соком та цукровою пудрою. Посипте сирні паски кондитерською пудрою, дайте глазурі повністю вистояться, і можна подавати паски до столу.
Зараз ви готові приготувати ці смачні сирні паски та пригощати ними всіх своїх близьких та друзів на святі! Насолоджуйтеся цими чудовими стравами і родинними моментами. Щасливих свят!