Суп Том ям: традиційна та смачна страва тайської кухні
Кухня
Інгредієнти:
- 1,1-1,3 л чистої води
- банка кокосового молока (вагою близько 400 гр)
- 2 середніх помідори
- 1 велика цибулина
- 300 гр свіжих глив або печериць
- 300 гр очищених свіжоморожених креветок
- 15-20 см кореня імбиру (за можливості використовувати його аналог - корінь галангала)
- 2-3 стебла лемонграсу (лимонне сорго)
- 1 великий лайм (можна замінити лимоном)
- 1 стручок гострого червоного перцю
- кілька листків лайма або лимона (не обов'язково)
- 1 ч.л. чилі пасти
- кілька гілочок свіжої зелені
- рибний соус - за смаком (можна замінити соєвим соусом)
- + 250 гр сухого рису (для подачі до супу)
Рецепт:
- До тайського супу Том ям традиційно подають відварений рис (замість хліба). Тому його потрібно заздалегідь промити, обсушити і скласти в каструлю з великою кількістю киплячої підсоленої води. Варити рис до готовності протягом 20-25 хвилин, потім відкинути на друшляк і залишити стікати від води.
- У каструлю влити чисту воду і поставити її на вогонь. Корінь імбиру очистити й нарізати тонкими пластинками. Стебла лемонграсу нарізати скибочками, завдовжки близько 3,5 см і трохи відбити молоточком для відбивних.
- Скласти в каструлю з киплячою водою імбир і лемонграс, влити 3-4 ст.л. рибного або соєвого соусу (замінювати рибний соус соєвим не бажано, тому що тоді домашній суп Том ям відрізнятиметься від оригіналу). Проварити стебла з імбиром протягом 6 хвилин після закипання при слабкому кипінні води.
- Свіжі гриби вимити і порізати невеликими шматочками. Цибулю очистити й порізати дрібними кубиками, помідори вимити й нарізати маленькими кубиками однакового розміру. Додати в киплячий суп подрібнені гриби і варити їх 2-3 хвилини. Листя лайма промити.
- Потім додати в каструлю з супом цибулю з помідорами, листя лайма, чилі пасту і гарненько розмішати. Готувати суп ще 10 хвилин при слабкому кипінні. Креветки опустити в миску з окропом на хвилину, потім злити воду і просушити їх (якщо креветки в панцирі - очистити їх). Лайм покласти на кілька хвилин у гарячу воду. Потім вийняти його, розрізати навпіл і вичавити весь сік, процідити через сито.
- Додати в суп креветки, влити лаймовий сік і проварити протягом хвилини. Зелень промити, обсушити і нашаткувати, гострий червоний перець вимити, видалити плодоніжку і порізати маленькими шматочками. Можна очистити перець від насіння, щоб суп не був дуже гострим.
- Відкрити банку з кокосовим молоком, розмішати його і влити в суп. Відразу після повторного закипання супу зняти каструлю з вогню, посипати зеленню, подрібненим гострим перцем і накрити кришкою.
- Суп Том ям має настоятися під кришкою 10-15 хвилин. Потім зняти кришку, вийняти з супу листя лайма, імбир і стебла лемонграсу. Розлити готовий суп по тарілках і подавати до столу з відвареним рисом. Смачного!
Суп Том ям - страва з пікантним смаком, яку можна адаптувати до власних смакових уподобань. Можете експериментувати з кількістю та типами морепродуктів або використовувати інші овочі за бажанням. Спробуйте цей чудовий рецепт і насолоджуйтеся справжнім тайським смаком!