Шурпа з баранини у казані

Шурпа з баранини у казані
4.1
(14)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 кг баранини
  • 3 помідори
  • 2 болгарських перця
  • 4 моркви
  • 2 склянки нуту (сухого)
  • 2 велики цибулини + 1 невелика або половина середньої
  • 6 картоплин
  • близько 300 г білокачанної капусти
  • 1 головка часнику (8 зубчиків)
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування:

  1. Нут добре промити, покласти у каструлю та залити великою кількістю холодної води. Залишити настоюватись на ніч.
  2. Половину цибулини очистити і порізати напівкільцями. М'ясо промити, розрубати на невеликі шматочки.
  3. У казані розігріти близько 3 ст. л. рослинної олії, покласти туди м'ясо з цибулею та смажити його на середньому вогні, помішуючи, протягом 5 хвилин. Коли м'ясо трохи зарум'яниться, посолити та поперчити його за смаком.
  4. Дві цибулини, що залишилися, розрізати на великі шматки, додати до казану разом з очищеними зубчиками часнику, залити усе гарячою водою так, щоб її рівень був на 4-5 см вище рівня баранини та цибулі.
  5. Після закипання знизити вогонь, варити все 15 хвилин при слабкому кипінні. Додати до казана нут (воду з нього попередньо злити) та нарізану кружечками моркву. Варити шурпу ще годину при слабкому кипінні.
  6. До зазначеної години очистити помідори від шкірки (зробити на плодах неглибокі надрізи і опустити їх на півхвилини в киплячу воду, потім перекласти в холодну та дати охолонути, охолоджені плоди очистити від шкірки). Порізати помідори разом з очищеним від насіння болгарським перцем на скибочки.
  7. Додати до казану з шурпою з баранини помідори, шматок капусти (не різати), болгарський перець. Варити ще близько півгодини. До того часу очистити й порізати великими шматочками картоплю.
  8. Додатково підсолити, поперчити суп за смаком, додати картоплю та варити шурпу ще 15-20 хвилин до її готовності. Вийняти капусту та великі шматки цибулі, зняти каструлю з вогню і залишити настоятись під кришкою щонайменше 15 хвилин.
  9. Подавати шурпу до столу гарячою, прикрасивши свіжою зеленню. Смачного!!!

Цікавий факт:

Шурпа - традиційна страва узбецької та туркменської кухні, а також вона популярна в інших країнах Центральної Азії. Це смачний густий суп, який готують із різних видів м'яса, але найчастіше з баранини. Відомо, що шурпу готували ще у давнину, а його рецепти передавалися з покоління в покоління. Спробуйте приготувати цю ароматну страву, і вона точно здивує ваших рідних та друзів!