Суп із судака
Кухня
Інгредієнти:
- 2 кг судака
- 1 корінь селери (близько 400 гр)
- 2 картоплини
- 2 помідори
- 2 цибулини
- 1 морква
- 1 болгарський перець
- невеликий пучок кропу та петрушки
- 2 зубчики часнику
- 2 ч.л. меленої паприки
- червоний мелений перець - за смаком
- 1 лавровий лист
- сіль, перець - за смаком
Рецепт приготування:
- Промийте судака, видаліть нутрощі, відокремте філе від кісток, голови та плавників, та відкладіть на окрему тарілку. Голову (видаліть жабри), хвіст та кістки покладіть у каструлю, залийте 2 л холодної води та поставте на вогонь.
- Після закипання покладіть у киплячий бульйон лавровий лист, кілька горошин чорного перцю, очищену та розрізану навпіл цибулину та порізану на велики шматочки половину кореня селери.
- Варіть бульйон із судака близько 20-30 хвилин при слабкому кипінні. Тим часом очистіть та поріжте дрібними кубиками картоплю, цибулю з морквою очистіть від шкірки, цибулю поріжте дрібними кубиками, а моркву натріть на тертці.
- Часник очистіть та якомога дрібніше поріжте, або вичавіть через часникодавку.
- Іншу половину селери очистіть від шкірки та поріжте кубиками приблизно такого ж розміру, як картопля. Болгарський перець вимийте, видаліть насіння та поріжте м'якоть дрібною соломкою.
- Помідори вимийте, зробіть надрізи та дайте їм поваритись в киплячій воді протягом хвилини. Вийміть їх з окропу, залийте льодяною водою та залиште до повного остигання. Очистіть плоди від шкірки та дрібно поріжте.
- Процідіть готовий бульйон через сито, поверніть на вогонь, поперчіть та посоліть за смаком. Додайте картоплю до киплячого підсоленого бульйону, зменшіть вогонь та варіть при слабкому кипінні близько 10-15 хвилин.
- На сковороду налийте 2-3 ст.л. рослинної олії, розігрійте та додайте різану цибулю. Смажте її близько 5 хвилин до золотистого кольору. Додайте моркву, долийте ще ложку олії та смажте кілька хвилин до м'якості овочів.
- Додайте до овочевої засмажки часник, селеру та готуйте все на середньому вогні, періодично помішуючи, близько 10 хвилин. При необхідності можна додати трохи рибного бульйону.
- Додайте до сковороди дрібно нарізані помідори та смажте ще кілька хвилин, помішуючи. Посоліть та поперчіть за смаком, додайте до киплячого супу з картоплею. Філе судака поріжте на невеликі шматочки та додайте до супу разом із дрібно порізаним болгарським перцем. Додайте паприку та гострий красний перець.
- Варіть суп із судака близько 8-10 хвилин при слабкому кипінні та зніміть з вогню. Посипте суп дрібно нарізаною зеленню, додайте сіль, перець, спеції, перемішайте та накрийте кришкою, залиште на 15-20 хвилин настоятись.
- Подавайте рибний суп гарячим, прикрасьте його за своїм смаком. Для традиційного українського супу з судака гарним доповненням буде нарізана свіжа зелень та скибка хліба.
За цим рецептом можна приготувати неймовірно смачний суп з судака з насиченим ароматом паприки та свіжої зелені. Така страва стане справжньою прикрасою будь-якого столу та подарує нові відчуття від смаку рибного супу. Також це чудова можливість спробувати щось нове та розширити свої кулінарні знання. Бон апетіт! Смачного!