Соус зі слив та помідорів
Кухня
Інгредієнти:
- 2 кг помідорів
- 1 кг слив (вага без кісточок)
- 2-3 цибулини
- 100 г цукру
- 100 г очищеного часнику
- 2 черешки селери
- 1 червоний гострий перець
- невеликий пучок кінзи або базиліка
- невеликий пучок кропу
- 2 ст.л. солі
- 1 ч.л. молотої паприки
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- Помідори та сливи ретельно вимийте, у слив видаліть кісточки та поріжте всі плоди на невеликі шматочки. Цибулю та часник очистіть, часник пропустіть через часникодавку. Червоний перець вимийте, видаліть насіння та поріжте якомога дрібніше.
- Помідори разом зі сливами, селерою, базиліком та цибулею пропустіть через м'ясорубку та змішайте у одній каструлі. Додайте до отриманого пюре сіль, цукор і поставте на вогонь.
- Перемішуючи, доведіть томатно-сливовий соус до кипіння та варіть близько 1,5 годин при слабкому кипінні. При цьому якомога частіше помішуйте соус, щоб він не пригорів до дна та стінок.
- Через вказаний час додайте сіль із цукром, дрібно наріжте кінзу, додайте її разом із кропом, часником та перемішайте. Продовжуйте варити соус ще 10-15 хвилин.
- Додайте нарізаний красний перець, молоту паприку та варіть ще 10 хвилин до повної готовності.
- Розлийте соус зі слив та помідорів по сухим та стерильним банкам до самого горловини, закрийте кришками (попередньо провареними впродовж 10 хвилин).
- Переверніть банки дном догори, огорніть їх ковдрою та залиште на 8-10 годин до повного охолодження.
- Зберігайте соус в прохолодному та темному місці разом з іншими заготівлями на зиму.
Цей пікантний соус зі слив та помідорів з травами не тільки додасть смаку вашим улюбленим стравам, але й збагатить вас вітамінами та мікроелементами. Помідори містять антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень, а сливи багаті калієм, який регулює роботу серця. Крім того, трави, такі як кинза та кроп, містять багато вітамінів та корисних речовин, які підтримують імунну систему та покращують здоров'я. Користуйтесь цим пікантним соусом протягом всього року, насолоджуючись його чудовим смаком та корисними властивостями.