Рецепт грузинського соусу Сациві з горіхів
Кухня
Інгредієнти:
- 8 цибулин
- 500 гр волоських горіхів (без шкаралупи)
- 0,5 л курячого бульйону
- 120 гр курячого/свинячого сала або жиру
- 2 ст.л. борошна
- 5 бутончиків гвоздики
- 3 зубчики часнику
- 2 ч.л. солі
- 1 ч.л. меленого коріандру
- 1 ч.л. винного оцту (білого)
- 1 ч.л. чорного меленого перцю
- пів ч.л. меленої кориці
- пів-ч.л. меленого червоного перцю
- пів-ч.л. хмелі-сунелі
- щіпка шафрану
Рецепт приготування страви:
- Курячий або свинячий жир порізати шматочками і скласти половину на сковороду. Розтопити його на невеликому вогні, цибулю очистити і порізати дрібними шматочками. Обсмажити цибулю на розігрітій сковорідці в жирі до золотистого кольору (близько 5 хвилин).
- Зняти з вогню сковорідку і перекласти цибулю в окрему ємність. На цю ж сковороду викласти жир, що залишився, і розтопити його на невеликому вогні. Додати борошно і ретельно перемішати. Готувати борошняну основу для соусу, помішуючи, до однорідного кольору і появи приємного аромату.
- Потім зняти сковорідку з вогню і дати охолонути до теплої температури. Поступово влити половину бульйону, при цьому безперервно помішувати борошняну основу. Поставити скововороду на вогонь.
- Щойно соус нагріється, влити бульйон, що залишився, і розмішати. Тушкувати борошняний соус, помішуючи, на середньому вогні близько 5-10 хвилин. Коли соус трохи загусне, зняти сковороду з вогню.
- Волоські горіхи очистити від шкаралупи, подрібнити в ступці або кавомолці. Часник почистити й натерти на тертці/розчавити в часникодавці, додати до горіхів разом із сіллю, червоним і чорним перцем, коріандром, розмішати до однорідності.
- Ретельно розтерти горіхову суміш у ступці або виделкою. Додати горіхову масу в борошняний соус і ретельно перемішати. Додати обсмажену цибулю, знову перемішати.
- Готувати соус Сациві ще 15 хвилин на слабкому вогні, періодично помішуючи. Гвоздику потовкти до стану крихти, додати в соус за 15 хвилин разом із корицею, хмелі-сунелі та винним оцтом. У 50 мл чистої води розчинити шафран і вилити все в горіховий соус, ретельно перемішати.
- Тушкувати соус Сациві ще 5 хвилин на невеликому вогні та зняти сковороду з плити. Залишити масу до повного охолодження, перекласти в окрему ємність і закрити кришкою. Зберігати соус Сациві в холодильнику не більше 2 тижнів.
- Під час охолодження соус загусає, тому не обов'язково доводити його до густоти на сковороді. Подавати Сациві до курки, індички або іншої домашньої птиці.
Цей рецепт Сациві - це простий і смачний спосіб погрузитися в світ грузинської кухні, яка відома своїми вишуканими смаками та ароматами. Грузинська кухня має величезну кількість рецептів на кожен смак та бажання, і Сациві - це один з найпопулярніших соусів, який можна легко приготувати вдома.