Рецепт грузинського соусу Сациві з горіхів

Рецепт грузинського соусу Сациві з горіхів
4.7
(8)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 8 цибулин
  • 500 гр волоських горіхів (без шкаралупи)
  • 0,5 л курячого бульйону
  • 120 гр курячого/свинячого сала або жиру
  • 2 ст.л. борошна
  • 5 бутончиків гвоздики
  • 3 зубчики часнику
  • 2 ч.л. солі
  • 1 ч.л. меленого коріандру
  • 1 ч.л. винного оцту (білого)
  • 1 ч.л. чорного меленого перцю
  • пів ч.л. меленої кориці
  • пів-ч.л. меленого червоного перцю
  • пів-ч.л. хмелі-сунелі
  • щіпка шафрану

Рецепт приготування страви:

  1. Курячий або свинячий жир порізати шматочками і скласти половину на сковороду. Розтопити його на невеликому вогні, цибулю очистити і порізати дрібними шматочками. Обсмажити цибулю на розігрітій сковорідці в жирі до золотистого кольору (близько 5 хвилин).
  2. Зняти з вогню сковорідку і перекласти цибулю в окрему ємність. На цю ж сковороду викласти жир, що залишився, і розтопити його на невеликому вогні. Додати борошно і ретельно перемішати. Готувати борошняну основу для соусу, помішуючи, до однорідного кольору і появи приємного аромату.
  3. Потім зняти сковорідку з вогню і дати охолонути до теплої температури. Поступово влити половину бульйону, при цьому безперервно помішувати борошняну основу. Поставити скововороду на вогонь.
  4. Щойно соус нагріється, влити бульйон, що залишився, і розмішати. Тушкувати борошняний соус, помішуючи, на середньому вогні близько 5-10 хвилин. Коли соус трохи загусне, зняти сковороду з вогню.
  5. Волоські горіхи очистити від шкаралупи, подрібнити в ступці або кавомолці. Часник почистити й натерти на тертці/розчавити в часникодавці, додати до горіхів разом із сіллю, червоним і чорним перцем, коріандром, розмішати до однорідності.
  6. Ретельно розтерти горіхову суміш у ступці або виделкою. Додати горіхову масу в борошняний соус і ретельно перемішати. Додати обсмажену цибулю, знову перемішати.
  7. Готувати соус Сациві ще 15 хвилин на слабкому вогні, періодично помішуючи. Гвоздику потовкти до стану крихти, додати в соус за 15 хвилин разом із корицею, хмелі-сунелі та винним оцтом. У 50 мл чистої води розчинити шафран і вилити все в горіховий соус, ретельно перемішати.
  8. Тушкувати соус Сациві ще 5 хвилин на невеликому вогні та зняти сковороду з плити. Залишити масу до повного охолодження, перекласти в окрему ємність і закрити кришкою. Зберігати соус Сациві в холодильнику не більше 2 тижнів.
  9. Під час охолодження соус загусає, тому не обов'язково доводити його до густоти на сковороді. Подавати Сациві до курки, індички або іншої домашньої птиці. 

Цей рецепт Сациві - це простий і смачний спосіб погрузитися в світ грузинської кухні, яка відома своїми вишуканими смаками та ароматами. Грузинська кухня має величезну кількість рецептів на кожен смак та бажання, і Сациві - це один з найпопулярніших соусів, який можна легко приготувати вдома.