Соус на основі йогурту (з огірками)
Кухня
Інгредієнти:
- 500 мл класичного йогурту (без додатків та фруктових наповнювачів)
- 1-2 огірка
- 2 ст.л. оливкової олії
- 1,5 ст.л. лимонного соку
- невеликий пучок кропу та петрушки
- 2 зубчики часнику
- кілька листків м'яти
Рецепт приготування:
- Йогурт найкраще вибирати зі вмістом жиру 5%. Якщо він недостатньо густий, краще взяти трохи більше йогурту за об'ємом, перекласти в марлевий мішечок (4-5 шарів марлі) та підвісити на півгодини над мискою, куди стече зайва волога. Ця процедура допоможе залишити лише густий жирний йогурт без зайвої сироватки.
- Огірки помити, зрізати кінчики з обох сторін, зняти шкірку та натерти м'якоть огірків на крупній тертці (або якомога дрібніше нарізати ножем). Змішати дрібно нарізані огірки в сіті, добре посолити їх. Перемішати, залишити на 15-25 хвилин, щоб витік зайвий сік.
- Тим часом вижати потрібну кількість соку з м'якоті лимону та процідити його через сіто,щоб позбавити від кісточок та м'якоті. Зелень разом з листями м'яти промити та нарізати. Зубчики часнику очистити та пропустити через часникодавку.
- Огірок віджати від вологи, потім промокнути паперовим рушником або серветкою та перекласти в миску. З'єднати йогурт з огірком, дрібно нарізаною зеленню, часником, оливковою олією, лимонним соком, поперчити за смаком і перемішати.
- Йогуртовий соус готовий до подачі відразу після приготування, але бажано дати йому настоятися у холодильнику близько години - він стане ще смачнішим. Смачного!
Цікавий факт:
Йогуртовий соус з огірком та зеленню є популярною стравою в багатьох кухнях світу. Українська версія цього соусу здатна освіжити будь-яку страву та додати їй неперевершений смаковий акцент.