Соус Ткемали: рецепт из слив классический

Соус Ткемали: рецепт из слив классический
4.5
(10)
Метод: На плиті
Час приготування: 40 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • сині сливи — 1 кг
  • червоний болгарський перець — 5 шт.
  • свіжий гострий перець — 1 шт.
  • часник — 2 головки
  • цукор — 2 ст.л.
  • сіль — 1 ст.л.
  • чорний перець — 0,5 ч.л.

Рецепт приготування:

  1. Миті сливи розрізаємо навпіл та видаляємо кісточки. Якщо ви хочете приготувати жовтий Ткемалі замість червоного, замініть сливи на аличу та оберіть салатний перець відповідного кольору.
  2. Чистимо часник від лушпиння.
  3. Видаляємо серцевину перців і нарізаємо їх великими шматками.
  4. Пропускаємо фрукти та овочі через м'ясорубку. Додаємо до пюре всі спеції.
  5. Якщо планується приготувати невелику порцію, простіше використовувати блендер, щоб суміш була більш однорідною.
  6. Варимо заготівлю 15 хвилин на повільному вогні, не забуваючи помішувати.
  7. Соус можна подавати до столу. Залишки краще всього закатати в стерилізовані банки, зберігаючи їх на зиму.
  8. Дуже важливо не переборщити з гострими спеціями та цукром. Незважаючи на простір для кулінарної творчості, Ткемалі ніколи не повинен бути пекучим або солодким. Краще додати в соус шафран, коріандр, м'яту, гвоздику, щоб отримати пряну кислу приправу.

Доповнення:

Соус Ткемалі є невід'ємною частиною грузинської кухні та може варіюватися за смаком та кольором в залежності від використовуваних інгредієнтів. Його можна подавати не тільки до м'ясних страв, але й використовувати як маринад, або додавати в салати для надання їм особливої пікантності. Секрет ідеального Ткемалі — в правильному балансі кислоти, солі, гостроти та ароматів спецій. Експериментуйте з різними видами перців та спецій, щоб знайти свій ідеальний рецепт!