Солоні рижики: Секрети тривалого зберігання та смакового вдосконалення
Кухня
Інгредієнти:
- 5 кг рижиків
- 400-500 гр солі крупного помелу
Рецепт:
- Рижики ретельно вимити і відокремити капелюшки від ніжок (останні в цьому рецепті засолювання не знадобляться). Скласти шар капелюшків у глибоку неметалеву посудину (миску, таз або відро) верхівкою вниз, рівномірно посипати сіллю. Знову викласти шар капелюшків і посипати сіллю.
- Таким чином скласти шарами всі рижики (капелюшки) і засипати їх сіллю. Накрити гриби плоским блюдом, меншим за діаметром, ніж ємність, у якій соляться рижики, поставити зверху гніт близько 2 кг. Накрити все легким рушником або 2 шарами марлі.
- Солоні рижики мають настоятися в темному прохолодному місці близько 2 тижнів. Через зазначений час можна зняти гніт, розкласти засолені гриби в чисті банки і щільно закрити їх кришками. За бажанням можна покласти під кришку лист хрону.
- Зберігаються солоні рижики в холодильнику приблизно 8-10 місяців.
Солоні рижики - це не лише смачна страва, а й своєрідне мистецтво збереження грибів. Українська кухня має багато традиційних рецептів консервації, але соління рижиків має особливе місце. Вони стають насиченими, ароматними та мають виразний смак.