Рецепт смачного компоту з гарбуза

Кухня
Інгредієнти:
- 1 л чистої води
- 0,5 кг м'якоті гарбуза
- 200 гр цукру
- 1 середній лимон
- 6 бутончиків гвоздики
- щіпка ваніліну
Спосіб приготування:
- М'якоть гарбуза очистити від шкірки і насіння, порізати невеликими кубиками і скласти в каструлю. Влити в каструлю чисту воду так, щоб вона повністю покрила гарбуз (близько 1 літра), всипати цукор і перемішати.
- Поставити каструлю на вогонь. Після закипання додати в компот гвоздику з ваніліном і зменшити вогонь. Варити компот із гарбуза близько 20 хвилин за слабкого кипіння. Тим часом ретельно вимити банки з содою й обполоснути їх окропом, кришки прокип'ятити протягом 8 хвилин.
- Лимон потримати 5 хвилин у гарячій воді. Потім вийняти його, розрізати навпіл і вичавити весь сік, процідити через сито від м'якоті та кісточок. Додати лимонний сік у гарбузовий компот і розмішати.
- Після повторного закипання розлити вміст каструлі по чистих банках. Закатати банки кришками, перевернути догори дном і укутати рушником/ковдрою, залишити в такому положенні до повного охолодження.
- Компот із гарбуза зберігається в темному прохолодному місці близько 1 року.
Цікавою варіацією цього рецепта є додавання кориці або імбиру для більш насиченого аромату. Ви також можете експериментувати зі спеціями, які добре поєднуються з гарбузом, наприклад, кардамон або мускатний горіх. Не забувайте подавати компот із гарбуза з крихтою льоду для освіжаючого ефекту в спекотні дні. А ще, використовуючи місцеві сорти гарбуза, ви підтримуєте здорове харчування і підтримуєте виробників у вашому регіоні.