Солона карамель

Солона карамель
4.3
(9)
Метод: На плиті
Час приготування: 30 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 330 г вершків 30-35% (або сметани 25-30%)
  • 300 г цукру
  • 60 г вершкового масла
  • 1 ч.л. солі

Рецепт приготування:

  1. У каструлю невеликого розміру з товстим антипригарним дном насипати 50 г цукру. Поставити каструлю на малий вогонь і, помішуючи, розігрівати цукор до повного розплавлення.
  2. Потім додати ще 50 г цукру та продовжувати помішувати до повного розплавлення. Поступово підсипати решту цукру по 50 г та кожного разу вимішувати до розчинення крихти.
  3. Варити карамель на малому вогні, постійно помішуючи, до янтарного кольору. Зняти каструлю з вогню, додати сіль разом з порізаним на шматочки вершковим маслом.
  4. У окремій каструлі довести вершки/сметану до кипіння (помішуючи), відразу ж зняти з вогню. Помішуючи карамель, влити киплячі вершки або сметану.
  5. Отриману масу поставити на сильний вогонь та, помішуючи, довести до кипіння. Варити солону карамель близько 5-6 хвилин при сильному кипінні, інтенсивно помішуючи віночком або лопаткою.
  6. Зняти каструлю з вогню, накрити кришкою та дати карамелі повністю охолонути. Після остигання прибрати десерт на ніч у холодильник, дати йому "дозріти". Отриманою карамеллю можна прикрашати готове печиво або десерти, а також використовувати для начинки пиріжків та печива.

Солона карамель - це сміливе поєднання солодкого та солоного, що додає унікальності будь-яким ласощам. Цей десерт стане незабутнім акцентом на вашому столі під час святкових подій або просто для задоволення ваших солодких фантазій. Спробуйте створити солону карамель вдома, здивуйте своїх гостей та рідних нестандартним смаком!

Карамель має довгу історію, з коріннями, які сягають далеко в минуле. Вона була популярна в різних культурах та стала символом задоволення та солодощів. У деяких країнах карамель пов'язують із віруваннями та обрядами, вважаючи, що вона приносить удачу та захищає від лиха. Солона карамель - це цікавий експеримент для кулінарного майстра, який бажає поєднати неочікувані смаки, тим самим створити справжнє кулінарне диво.

Здатність до поєднання солодкого та солоного - це не тільки унікальний кулінарний талант, але і мистецтво відчувати гармонію в смаках. Солона карамель створює непередбачуваний, але водночас чарівний смаковий дует. Вона вирізняється з-поміж інших десертів і стає справжнім відкриттям для гурманів. Отож, створюйте та насолоджуйтесь!