Пиріг "Дунайські хвилі"
Час приготування:
180 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Тісто:
- 4 яйця
- 150 г вершкового масла
- 150 г борошна
- 150 г цукру
- 60 мл молока
- 1,5-2 ст. л. какао-порошку
- 1,5 ч. л. розпушувача тіста
Крем:
- 0,5 л молока
- 400 г сметани
- 200 г цукру
- пакетик сухої суміші для приготування ванільного пудингу (37 г)
- 1,5 ст. л. борошна
Шоколадна глазур:
- 100 г шоколаду
- 4-5 ст. л. сметани
- 300 г консервованої вишні (можна використовувати вишню з компоту або варення)
Рецепт приготування:
- Вершкове масло нарізати на шматочки, залишити на 20-30 хвилин у теплі або при кімнатній температурі, щоб воно стало м'яким. Збити розтоплене масло міксером до пишності та поступово всипати цукрову пудру.
- Збивати масляний крем приблизно 2-3 хвилини до отримання світлої пишної маси. Під час збивання крему додати по одному сирі жовтки, влити молоко та підмішати борошно з розпушувачем тіста.
- Білки збити окремо до стійких піків, підмішати до тіста. Розділити його на дві нерівні частини (приблизно 3:1), більшу викласти в форму для випічки, покриту папером для випічки.
- До меншої частини тіста підмішати какао-порошок та викласти темне тісто зверху на біле в деяких місцях ложкою (можна в хаотичному порядку). Вишні дати стекти на ситі.
- У довільних місцях ніжно вдавити консервовану вишню в тісто, потім поставити форму в розігріту до 180°C духовку. Через 35-40 хвилин витягнути форму, накрити її легким рушником та залишити до повного охолодження.
- До того часу приготувати молочний крем для торта. Пудинг змішати у каструлі з борошном, та, помішуючи, влити дуже тонким струмком трохи теплого молока.
- Поставити каструлю на вогонь, додати цукор та нагріти пудинг, помішуючи, до кипіння. Як тільки крем почне загусати, зняти каструлю з вогню, накрити кришкою та залишити до повного охолодження.
- Охолоджений крем збити зі сметаною міксером до однорідності, покрити отриманим кремом шоколадно-ванільний пиріг з вишнею. Накрити його харчовою плівкою або кришкою та прибрати на декілька годин в холодильник.
- Після зазначеного часу змішати дрібнонарізаний шоколад зі сметаною в мисочці, поставити на водяну баню. Помішуючи, довести глазур до повної однорідності та зняти з вогню. Прикрасити десерт трохи теплою глазур'ю, дати їй охолонути та застигнути. Приємного чаювання!
Цікавий факт:
Шоколад був популярним серед ацтеків, які вживали його як напій. Смак та текстура цього торту обов'язково зачарують вас так само, як шоколад заворожував давні цивілізації!