Соковита качка з картоплею в духовці
Кухня
Інгредієнти:
- 1 тушка качки, вагою близько 2-2,5 кг
- 1 кг картоплі
- 1 апельсин
- 1 велика цибулина
- 1 морква
- 100 мл портвейну, сухого вина або коньяку
- близько 2 см кореня імбиру
- 1 ст.л. борошна
- кілька гілочок розмарину
- 1-2 лаврові листки
- пів ч.л. меленого мускатного горіха
- 1/4 ч.л. меленої кориці
- сіль, чорний мелений перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Качку (якщо потрібно - випатрати) ретельно промити й обсушити. Апельсин вимити, зняти цедру і натерти її на тертці. Апельсин порізати невеликими часточками і прибрати поки що в холодильник. Листя розмарину промити і подрібнити (залишити кілька гілочок для запікання).
- У невеликій ємності змішати подрібнений розмарин, приблизно 1 ч.л. солі, чорний мелений перець, апельсинову цедру. Натерти качку всередині і зовні отриманою сумішшю, відправити в холодильник.
- Качка має промаринуватися в прянощах щонайменше 4 години. Цибулю очистити та порізати тонкими кільцями. Моркву очистити та порізати тонкими кружечками. Селеру промити і нарізати кільцями, півкільцями або соломкою. Імбир очистити та порізати дрібними кубиками.
- У великій формі для запікання з'єднати всі овочі. У духовці закріпити решітку, а під нею - підставку. Розігріти духову шафу до 180С. Вийняти качку з холодильника, зробити кілька проколів на шкірі голкою або тонким ножем і покласти на решітку в розігріту духовку (грудкою догори). Під решіткою (на лист) встановити форму з овочами.
- Готувати качку з овочами приблизно 45 хвилин за вказаної температури. Картоплю очистити і скласти в каструлю з киплячою підсоленою водою. Варити картоплю приблизно 7-8 хвилин після закипання і злити відвар в окрему ємність.
- Картоплю залишити остигати. Вийняти форму з овочами з духовки, одразу ж замінивши форму порожнім великим листом, щоб у нього капав жир із качки. Зняти зайвий жир з овочів і перекласти його в каструлю з картоплею. Овочі скласти в окрему каструлю і залити картопляним відваром (у якому варилася картопля).
- Картоплю викласти на деко, яке знаходиться під качкою, посолити, поперчити за смаком. Запікати качку з картоплею приблизно годину за вказаної температури. Овочі з картопляним відваром поставити на вогонь і довести до кипіння. Проварити овочі на невеликому вогні протягом 20 хвилин.
- На сковороду влити пару столових ложок качиного жиру (його можна взяти з дека з картоплею або зняти з поверхні картопляного відвару з овочами) і поставити на вогонь. Потім додати борошно і готувати півхвилини на середньому вогні, помішуючи, до однорідної консистенції.
- Влити в сковороду з борошном портвейн і швидко розмішати. Ще через кілька секунд додати овочі разом із ополоником картопляного відвару. Готувати соус для качки з картоплею близько 20 хвилин на невеликому вогні. Потім зняти сковорідку з вогню і накрити кришкою.
- Через годину після початку запікання качки з картоплею, вийняти качку з духовки на тарілку і щільно обернути її двома шарами фольги. Духовку вимкнути і залишити в ній картоплю.
- Качка з картоплею мають настоятися близько 15 хвилин. Тим часом овочі з відваром і алкоголем процідити через сито, ретельно вичавлюючи з овочів увесь сік. До отриманого соусу додати сіль і перець за смаком (якщо потрібно).
- Розгорнути фольгу, нарізати качку порційними шматочками і розкласти по тарілках. Картоплю вийняти з духовки, також розкласти по тарілках. Подавати качку з картоплею гарячими, полив овочевим соусом. Смачного!
Ця смачна та вишукана страва стане чудовим варіантом для святкового столу або особливого обіду разом із сім'єю. Приготуйте її з любов'ю та насолоджуйтеся вишуканим смаком качки й ароматом запечених овочів.