Секрети приготування найсмачнішого плову з баранини

 Секрети приготування найсмачнішого плову з баранини
3.8
(8)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 кг сухого рису (бажано круглого)
  • 1 кг баранини
  • 800 гр моркви
  • 3 великі цибулини
  • близько 200 гр баранячого жиру (або свинячого)
  • 1 головка часнику (приблизно 10-12 зубчиків) + 1 зубчик для ароматизації олії
  • 2 ч.л. зіри
  • 2 ч.л. сушеного барбарису
  • 1 ч.л. червоного меленого перцю
  • сіль за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. На сковороду викласти бараняче або свиняче сало, порізане на дрібні шматочки, і поставити сковороду на слабкий вогонь. Не допускаючи засмажування сала, часто помішувати його. Коли із сала витопиться весь жир, видалити шкварки зі сковороди.
  2. Тим часом очистити моркву і порізати її соломкою або натерти на крупній тертці. У сковорідку з витопленим жиром влити 3-4 столові ложки олії та збільшити вогонь до середнього. Зубчик часнику почистити й розрізати вздовж на 3 частини, покласти в суміш олії та жиру.
  3. Смажити часник кілька хвилин на середньому вогні, помішуючи. Потім видалити його зі сковороди та викинути. Половину жирової суміші перелити в казан або глибоку каструлю з товстим дном. У сковороду скласти моркву і смажити її на середньому вогні близько 7-8 хвилин до золотистого кольору і приємного аромату.
  4. Цибулю очистити й порізати тонкими четвертинками. М'ясо промити, обсушити та порізати невеликими шматочками однакового розміру. У казан із розігрітою олією всипати зіру (попередньо розтерти її в долонях). Потім викласти цибулю і смажити її 2-3 хвилини до золотистого кольору.
  5. Коли цибуля зазолотиться, збільшити вогонь до найсильнішого і додати м'ясо. Смажити баранину на сильному вогні близько 5-7 хвилин, помішуючи. Потім перекласти в казан із м'ясом і цибулею смажену моркву, ретельно перемішати і зменшити вогонь до середньо-слабкого.
  6. Залити вміст казана гарячою водою так, щоб її рівень був на 1-2 см вищим за рівень м'яса з овочами. Додати барбарис, червоний мелений перець, сіль за смаком і ретельно перемішати.
  7. Готувати баранину з овочами близько 45-50 хвилин при слабкому кипінні під кришкою. Тим часом ретельно промити рис і дати стекти йому від води. Через зазначений час відкрити кришку казана, встромити в центр головку часнику і засипати промитим рисом.
  8. Залити вміст казана гарячою водою так, щоб покрити все на 1-2 см (як і минулого разу). Готувати плов із баранини на сильному вогні близько 20 хвилин до повного випаровування води (без кришки).
  9. Потім зібрати рис у гірку і зробити в різних місцях кілька отворів ложкою для виходу пари ("проткнути" плов до самого дна). Легкий кухонний рушник змочити у воді, щоб він був вологим (але не мокрим). Через кілька хвилин накрити плов кришкою, зняти з вогню й обернути вологим рушником.
  10. Плов із баранини має настоятися щонайменше півгодини. Краще - 45 хвилин. Перекласти готовий плов із бараниною по тарілках і подавати до столу гарячим. Смачного!

Українська кухня славиться своїми смачними стравами, а плов - це одна з найулюбленіших страв наших гостей. Традиційно плов готують із баранини, що надає йому особливого смаку та аромату. Тепер ви можете вражати своїх близьких і друзів цим неперевершеним пловом за нашим рецептом.