Шкара: Ідеальний рецепт із мойви
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 кг мойви (свіжої, не патраної)
- 200 мл чистої води
- 2 цибулини
- 100 мл рослинної олії
- 1 ст.л. солі
- 1 ст.л. чорного чаю (заварки)
- 1 ст.л. лимонного соку
- 1,5 ч.л. горошин запашного перцю
- 1 ч.л. цукру
- 4-7 лаврових листів (за смаком)
- пів ч.л. меленої кориці
Рецепт приготування страви:
- Мойву скласти в друшляк і ретельно промити під струменем води, залишити стікати. У мисці з'єднати сіль, цукор, горошини запашного перцю та корицю. Влити до отриманої суміші лимонний сік і розтерти. У невелику каструлю всипати чорний чай, залити холодною водою і поставити на вогонь.
- Одразу після закипання зняти каструлю з вогню і процідити чай через сито (від заварки) в миску зі спеціями. Розмішати гарячий чай із сіллю, цукром, корицею і перцем, залишити остигати до кімнатної температури. Потім влити рослинну олію і розмішати.
- Цибулини очистити й порізати тонкими кільцями. У глибоку сковорідку або каструлю з товстим дном скласти половину мойви. Покрити мойву половиною кілець цибулі, викласти кілька лаврових листочків.
- Викласти рибу, покрити цибулею, що залишилася, і листям. Залити все чаєм зі спеціями і поставити на вогонь. Зверху покласти тарілку (жароміцну), щоб риба повністю була в маринаді. Накрити сковороду кришкою.
- Шкара з мойви готується приблизно 1 годину на невеликому вогні. За цей час не можна відкривати кришку, щоб не виходила пара. Через 50-60 хвилин після початку приготування можна спробувати страву на готовність.
- Зняти сковорідку з вогню і залишити остигати на 10 хвилин. Зняти кришку, тарілку і перекласти мойву на тарілку або в порційні тарілки. На цьому етапі можна відокремити голови риб. Шкара готова, можна подавати її в гарячому вигляді (особливо добре поєднується з картоплею), або в холодному - як закуску. Смачного!
Не забувайте, що вибір свіжої мойви є вирішальним моментом. Якщо у вас є можливість, виберіть свіжу рибу з м'якими очима та блакитним відтінком шкіри. Таким чином, ви зможете насолодитися вишуканим смаком і високою якістю шкварки.