Смаколики з лісу: Пиріг з опеньками
Час приготування:
90 хв.
Кухня
Інгредієнти:
Пісочне тісто для пирога з опеньками:
- 170 гр борошна
- 100 гр вершкового масла
- 1 яйце (жовток)
- 1 ст.л. сметани
- пів ч.л. цукру
- 1/4 ч.л. солі
Начинка з опеньків для пирога:
- 350 гр опеньків
- 1 маленька цибулина
- 2 зубчики часнику
- сіль, перець за смаком
Сметанна заливка для пирога:
- 2 яйця
- 120 гр сметани
- 120 мл молока
- сіль, перець за смаком
Рецепт:
- Борошно просіяти через сито в миску разом із сіллю і цукром, додати натерте на крупній тертці масло і розтерти руками в крихту. Додати в отриману крихту сметану, жовток яйця і вимісити руками тісто до гладкості.
- Обернути кулю тіста харчовою плівкою і відправити на годину в холодильник. Через зазначений час розігріти духовку до 200С, форму для випічки змастити шматочком вершкового масла або застелити пергаментним папером.
- Викласти тісто у форму, рівномірно розподілити по дну і сформувати високі бортики. Попроколювати тісто виделкою, накрити шаром пергаментного паперу і всипати в кошик із тіста квасолю/горох/рис, відправити в розігріту духову шафу.
- Випікати основу для пирога з опеньками приблизно 10 хвилин. Потім вийняти форму, висипати горох/рис/фасоль, зняти папір і відправити форму в духовку ще на 5-10 хвилин.
- Тим часом приготувати грибну начинку для пирога. Опеньки вимити і порізати невеликими шматочками. Цибулю почистити і дрібно порізати, часник почистити і подрібнити.
- На пательні розігріти кілька ложок олії і викласти на неї цибулю з часником. Через 2-3 хвилини додати на сковорідку подрібнені гриби й обсмажувати все разом близько 10 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи. Ближче до кінця посолити і поперчити гриби за смаком.
- Вийняти форму і залишити остигати. Викласти на пісочну основу обсмажені опеньки. Сметану збити міксером на середній швидкості, додаючи по одному яйцю і вливаючи тонкою цівкою молоко. Отриману масу посолити, поперчити і перемішати, залити нею опеньки і відправити пиріг у розігріту до 180С духовку.
- Випікати пиріг з опеньками півгодини до готовності начинки. Вийняти форму і залишити щонайменше на 10-15 хвилин остигати. Потім можна нарізати пиріг порційними шматочками і подавати до столу в теплому або охолодженому вигляді. Смачного!
Пиріг з опеньками - це чудовий спосіб насолодитися смаком лісу просто у своєму домі. Опеньки надають особливої ароматичної нотки цьому пирогу, а пісочне тісто і сметанна заливка роблять його неймовірно ніжним і соковитим. Спробуйте приготувати цей пиріг і подаруйте собі та своїм близьким смакову екскурсію у світ грибів. Але не забудьте стежити за безпекою під час збору грибів і перевірити їх на їстівність перед використанням. Насолоджуйтеся кожним шматочком цього неперевершеного пирога з опеньками!