Смачний рецепт осетинського пирога з м'ясом
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для осетинського пирога:
- 550-600 гр борошна
- 200 мл кефіру
- 100 мл молока
- 1 яйце
- 2 ст.л. сметани
- 35 гр свіжих дріжджів
- 1 ч.л. цукру
- пів ч.л. солі
М'ясна начинка для осетинського пирога:
- 1 кг яловичини або баранини (можна замінити нежирною свининою)
- близько 200 мл м'ясного або курячого бульйону
- 1 велика цибулина
- 4 зубчики часнику
- кілька гілочок кінзи, петрушки
- сіль, чорний і червоний мелений перець за смаком
- + 80-100 гр вершкового масла для змащення осетинських пирогів
Рецепт приготування страви:
- Молоко підігріти до теплої температури, влити в миску. Додати в тепле молоко цукор, сіль і дріжджі. Ретельно розтерти виделкою до однорідності. Залишити дріжджову опару на 15 хвилин у теплі (в ідеалі - 40С).
- Кефір, яйця і сметану вийняти з холодильника, залишити в кімнатній температурі на 15 хвилин. Потім додати в дріжджову опару, що піднялася, яйця і трохи збити виделкою. Потім влити кефір, сметану і ретельно розмішати.
- Поступово просіювати в яєчну суміш борошно і вимісити ложкою тісто. Коли тісто буде важко вимішувати ложкою, змастити долоні олією і вимішувати тісто руками. Накрити миску з тістом для осетинських пирогів харчовою плівкою або легким рушником, залишити в теплі на 1,5 години.
- Тим часом приготувати м'ясну начинку для осетинського пирога. М'ясо промити й обсушити, цибулину та часник очистити. Пропустити м'ясо разом із цибулею та часником через м'ясорубку. Зелень промити й нашаткувати, додати до фаршу та перемішати.
- Додати в м'ясний фарш із цибулею, часником і зеленню сіль, чорний і червоний мелений перець за смаком, знову перемішати. Влити ще пару ложок бульйону і перемішати. М'ясна начинка для осетинських пирогів буде смачнішою, якщо дати їй 1-2 години настоятися в холодильнику.
- Через зазначений час зняти плівку/рушник з миски і гарненько вимісити руками. Потім розділити його на 3 рівні частини (із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 3 пироги, кожен із них розрахований на 3-4 порції).
- Покласти одну частину тіста на стіл, присипаний борошном. Розкачати тісто в круглий пласт близько 0,8-1 см завтовшки. Викласти на корж третину м'ясної начинки, залишаючи краї тіста вільними. Потім з'єднати краї тіста зверху (над начинкою, вона має опинитися всередині тіста) і защипати їх.
- Перевернути пиріг "швом" донизу і руками розподілити начинку ближче до країв, обережно розтягуючи пиріг у різні боки. Обережно перевернути пиріг на інший бік і знову розім'яти його руками в різні боки. Стіл (або іншу поверхню, на якій ви готуєте пиріг) потрібно гарненько присипати борошном. Духовку тим часом розігріти до 220С.
- Таким чином розгортати вручну осетинський пиріг із м'ясною начинкою, поки його діаметр не стане близько 35 см. Деко присипати борошном і перекласти на нього пиріг. Зробити зверху на тісті кілька неглибоких розрізів, які тільки торкаються начинки (але не дістають до нижнього шару тіста), і відправити деко в розігріту духовку на найнижчий рівень.
- Випікати осетинський пиріг із м'ясом приблизно 10 хвилин. Тим часом можна підготувати наступний пиріг. Через 10 хвилин потрібно переставити деко з осетинським пирогом на середній ярус духовки. Випікати пиріг ще 5-7 хвилин до золотистого кольору.
- За 3-4 хвилини до закінчення приготування пирога з м'ясом, потрібно вийняти деко і влити в розрізи 2-3 ст.л. м'ясного бульйону. Завдяки цій процедурі, м'ясна начинка в пирозі буде соковитою. Випікати осетинський пиріг із м'ясом ще 3-4 хвилини.
- Через зазначений час вийняти деко з пирогом, перекласти його на тарілку. Гаряче деко трохи присипати борошном і викласти на нього другий пиріг, відправити його в розігріту духовку.
- Гарячий перший пиріг рівномірно змастити шматочком вершкового масла (близько 30 гр). Поки печеться другий осетинський пиріг із м'ясом, можна приготувати третій пиріг. Так само переставити деко на середній рівень через 10 хвилин і влити бульйон.
- Вийняти деко, перекласти другий пиріг зверху на перший. Деко присипати борошном, викласти третій пиріг і спекти його так само, як і в попередні рази. Другий пиріг із м'ясною начинкою змастити половиною олії, що залишилася, і залишити застигати.
- Вийняти деко, перекласти третій пиріг на стопку з двох пирогів і рівномірно змастити його маслом, що залишилося. Кожен осетинський пиріг із м'ясом можна подавати окремо, або так і нарізати їх стопкою. Осетинський пиріг найсмачніший, коли він гарячий. Смачного!