Манний пиріг на молоці
Кухня
Інгредієнти:
- 0,5 л молока
- 4 яйця
- 110 гр манної крупи
- 3 ст.л. цукру
- 50 гр родзинок (не обов'язково)
- 50 гр мигдалю (для прикраси)
- 10 гр вершкового масла
- 10 гр ванільного цукру
- дрібка солі
Рецепт приготування страви:
- Молоко влити в каструлю і поставити на вогонь. Жовтки відокремити від білків, останні прибрати в холодильник. Жовтки з'єднати в мисці й залишити в кімнатній температурі. Щойно молоко почне кипіти, зменшити вогонь і помішуючи, всипати тонкою цівкою манну крупу.
- Помішуючи, проварити манну кашу протягом 1-2 хвилин при слабкому кипінні до загустіння. Жовтки збити з цукром міксером на високій швидкості до утворення світлої кремової маси (близько 5 хвилин). Духовку розігріти до 180С.
- Мигдаль подрібнити ножем на дрібні шматочки і додати разом із родзинками до манної каші, перемішати. Коли жовткова маса посвітлішає, підмішати її до теплої (але не гарячої) манної каші на молоці.
- Білки вийняти з холодильника і збити міксером із дрібкою солі до стійких піків. Не перестаючи збивати, всипати ванільний цукор і змішувати до його рівномірного розподілу в кремі. Підмішати білкову піну до манної маси на молоці.
- Форму для випічки змастити шматочком вершкового масла і присипати манною крупою. Викласти тісто у форму і відправити її в розігріту духову шафу. Можна випікати пиріг у кількох формочках.
- Випікати манний пиріг на молоці до готовності близько 30-40 хвилин. Через зазначений час вимкнути духовку, відкрити дверцята і залишити форму всередині на 10 хвилин. Вийняти форму, перекласти манник на решітку і дати йому ще кілька хвилин на охолодження.
- Готовий манний пиріг на молоці прикрасити цукровою пудрою, мигдалем, нарізати порційними шматочками і подавати до столу. Приємного чаювання!
Манний пиріг на молоці - це не просто смачна випічка, а частинка національної кулінарної спадщини. Українська кухня відома своїми ситними та неповторними стравами, а манний пиріг - одна з них. Цей десерт здатен пригадати нам про родинні зібрання, коли всі сідали за один стіл, смакуючи смачну випічку та ділилися своїми радощами й печалями. Спробуйте приготувати манний пиріг на молоці самі та додайте до своїх кулінарних нотаток ще один витриманий рецепт зі смаком спокійного дитинства та затишку.