Смачний пиріг з сайрою
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для пирога із сайрою:
- 350 гр борошна
- 150 гр вершкового масла
- 150 гр сметани 15-20%
- 2 яйця (жовтки)
- 1 ч.л. розпушувача
- дрібка солі та цукру
Начинка з консервованої сайри для пирога:
- 2 банки консервованої сайри (близько 200-250 гр кожна)
- 3 середні цибулини
- кілька гілочок зелені
Сметанна заливка для пирога з сайрою:
- 2 великих яйця
- 120-130 гр сметани
- 1,5 ст.л. борошна
- кілька гілочок зелені
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Жовтки відокремити від білків, останні прибрати в холодильник. Вершкове масло залишити на 10-15 хвилин у теплі або потримати набагато на водяній бані, щоб воно стало м'яким.
- З'єднати жовтки з сіллю, цукром і збити виделкою. Додати розм'якшене вершкове масло, сметану і збити виделкою/вінчиком до однорідної консистенції. Борошно з розпушувачем просіяти через сито в окрему миску, розмішати.
- Поступово підмішати суху суміш до сметанної і вимісити однорідне тісто. Обернути тісто для пирога із сайрою харчовою плівкою і відправити на півгодини в холодильник. Тим часом приготувати начинку для пирога із сайрою.
- Цибулю почистити, порізати дрібними шматочками, на сковорідці розігріти кілька ложок рослинної олії. Викласти цибулю на сковорідку з розігрітою олією й обсмажити її до золотистого кольору протягом 3-5 хвилин, помішуючи. Зняти сковорідку з вогню і залишити остигати.
- Коли цибуля повністю охолоне, відкрити банки з консервованою сайрою і викласти вміст у миску (олію попередньо злити). Ретельно розім'яти рибу виделкою, прибрати кісточки та інші небажані інгредієнти. Додати до сайри обсмажену цибулю і гарненько перемішати, додати сіль і перець за смаком.
- Зелень промити, подрібнити і додати до начинки, перемішати. Форму змастити шматочком вершкового масла, тісто викласти у форму і рівномірно розподілити по всьому дну. Сформувати бортики близько 3 см. Духовку розігріти до 180/200С.
- У форму, застелену тістом, викласти начинку із сайри та смаженої цибулі. В окремій мисці з'єднати сирі яйця для заливки, сметану і збити вінчиком. Підмішати борошно, сіль, перець за смаком і знову збити. Зелень промити, подрібнити і додати до сметанної суміші.
- Залити пиріг сметанною заливкою, рівномірно розподілити її по начинці та відправити форму в розігріту духову шафу. Випікати пиріг із сайрою приблизно 45 хвилин до готовності та рум'яної скоринки. Вийняти форму і залишити її на кілька хвилин остигати.
- Перекласти готовий пиріг із сайрою на тарілку, нарізати порційними шматочками і подавати до столу. Пиріг із консервованою сайрою смачний і в гарячому, і в холодному вигляді. Смачного!
За бажанням, під час подачі пирога можна прикрасити його зеленню або лимоном для особливого естетичного ефекту. Ви також можете подати його з додатковою порцією сметани або свіжими овочами, щоб збагатити смакову палітру.