Смачний пиріг з сайрою

Смачний пиріг з сайрою
4.1
(10)
Метод: В духовці
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для пирога із сайрою:

  • 350 гр борошна
  • 150 гр вершкового масла
  • 150 гр сметани 15-20%
  • 2 яйця (жовтки)
  • 1 ч.л. розпушувача
  • дрібка солі та цукру

Начинка з консервованої сайри для пирога:

  • 2 банки консервованої сайри (близько 200-250 гр кожна)
  • 3 середні цибулини
  • кілька гілочок зелені

Сметанна заливка для пирога з сайрою:

  • 2 великих яйця
  • 120-130 гр сметани
  • 1,5 ст.л. борошна
  • кілька гілочок зелені
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Жовтки відокремити від білків, останні прибрати в холодильник. Вершкове масло залишити на 10-15 хвилин у теплі або потримати набагато на водяній бані, щоб воно стало м'яким.
  2. З'єднати жовтки з сіллю, цукром і збити виделкою. Додати розм'якшене вершкове масло, сметану і збити виделкою/вінчиком до однорідної консистенції. Борошно з розпушувачем просіяти через сито в окрему миску, розмішати.
  3. Поступово підмішати суху суміш до сметанної і вимісити однорідне тісто. Обернути тісто для пирога із сайрою харчовою плівкою і відправити на півгодини в холодильник. Тим часом приготувати начинку для пирога із сайрою.
  4. Цибулю почистити, порізати дрібними шматочками, на сковорідці розігріти кілька ложок рослинної олії. Викласти цибулю на сковорідку з розігрітою олією й обсмажити її до золотистого кольору протягом 3-5 хвилин, помішуючи. Зняти сковорідку з вогню і залишити остигати.
  5. Коли цибуля повністю охолоне, відкрити банки з консервованою сайрою і викласти вміст у миску (олію попередньо злити). Ретельно розім'яти рибу виделкою, прибрати кісточки та інші небажані інгредієнти. Додати до сайри обсмажену цибулю і гарненько перемішати, додати сіль і перець за смаком.
  6. Зелень промити, подрібнити і додати до начинки, перемішати. Форму змастити шматочком вершкового масла, тісто викласти у форму і рівномірно розподілити по всьому дну. Сформувати бортики близько 3 см. Духовку розігріти до 180/200С.
  7. У форму, застелену тістом, викласти начинку із сайри та смаженої цибулі. В окремій мисці з'єднати сирі яйця для заливки, сметану і збити вінчиком. Підмішати борошно, сіль, перець за смаком і знову збити. Зелень промити, подрібнити і додати до сметанної суміші.
  8. Залити пиріг сметанною заливкою, рівномірно розподілити її по начинці та відправити форму в розігріту духову шафу. Випікати пиріг із сайрою приблизно 45 хвилин до готовності та рум'яної скоринки. Вийняти форму і залишити її на кілька хвилин остигати.
  9. Перекласти готовий пиріг із сайрою на тарілку, нарізати порційними шматочками і подавати до столу. Пиріг із консервованою сайрою смачний і в гарячому, і в холодному вигляді. Смачного! 

За бажанням, під час подачі пирога можна прикрасити його зеленню або лимоном для особливого естетичного ефекту. Ви також можете подати його з додатковою порцією сметани або свіжими овочами, щоб збагатити смакову палітру.