Смачні цепеліни - страва з литовської кухні

Смачні цепеліни - страва з литовської кухні
3.7
(5)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 50 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі
  • 2 великі цибулини
  • 200 гр м'ясного фаршу
  • 70-80 гр сирого сала
  • 1 ст.л. сметани
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. У каструлі закип'ятити і посолити воду, опустити туди 250 гр картоплі. Варити картоплю приблизно 20-25 хвилин після закипання. Потім злити воду, дати картоплинам охолонути.
  2. Тим часом очистити сиру картоплю і натерти її на дрібній тертці. Скласти терту картоплю в марлевий мішечок (2-3 шари) і залишити стікати від зайвої рідини. Очистити варену картоплю від шкірки та розім'яти картоплемялкою до стану пюре.
  3. З'єднати варену, терту картоплю, сметану, посолити і поперчити за смаком, перемішати. Приготувати м'ясну начинку для цепелінів. Одну цибулину очистити та дрібно порізати.
  4. На сковорідці розігріти кілька ложок олії і викласти цибулю, смажити її 3-4 хвилини до золотистого кольору на середньому вогні. З'єднати фарш зі смаженою цибулею, посолити і поперчити за смаком, ретельно перемішати.
  5. Із картопляної маси взяти трохи на долоню (попередньо змочіть її водою), сформувати коржик. У центр картопляного коржа покласти трохи начинки, з'єднати і защипати краї картопляної маси, надати котлеті овальної форми.
  6. Таким чином зліпити цепеліни з картопляного тіста, що залишилося, і фаршу. Тим часом закип'ятити у великій каструлі воду і трохи посолити її. Опустити зліплені зрази в киплячу воду і довести її до кипіння.
  7. Готувати цепеліни приблизно 20 хвилин при невеликому кипінні. Тим часом очистити другу цибулину і порізати її дрібними кубиками. Сало промити, обсушити і також порізати маленькими шматочками.
  8. Суху сковороду поставити на вогонь і розігріти. На розігріту сковорідку вкласти сало і майже повністю розтопити його на невеликому вогні. Додати в сковорідку подрібнену цибулю і смажити її в салі до золотистої скоринки на невеликому вогні (близько 5 хвилин).
  9. Готові цепеліни вийняти шумівкою на тарілку, зверху викласти цибулеву засмажку. Подавати картопляні цепеліни до столу гарячими, особливо смачно зі сметаною. Смачного!

Спробуйте готувати цепеліни вдома і розкрийте для себе смак Литви та її кулінарну спадщину. А можливо, ця страва стане вашим сімейним фаворитом і запропонуйте її на святковому столі. Відчуйте атмосферу литовської гостинності та насолоджуйтеся цим чудовим делікатесом разом із близькими людьми.