Смачні та пікантні огірки на зиму
Кухня
Інгредієнти:
- близько 5 л води
- 5 кг огірків
- 300 гр солі
- 150 гр кропу
- 100 мл оцту 9%
- 1 корінь хрону (25 гр)
- 6 листків чорної смородини
- 1 невелика головка часнику (приблизно 8 зубчиків)
- 10 горошин чорного перцю
- половинка стручка гострого червоного перцю (близько 5-7 гр)
Рецепт приготування страви:
- Банки для консервації на зиму ретельно вимити з содою і повністю висушити. Огірки, кріп і листя смородини вимити й обсушити. Часник очистити і розрізати кожен зубчик на дві частини. Половинку стручка гострого перцю порізати тонкими кільцями. З'єднати все (крім листя смородини) в мисці та перемішати.
- Розкласти листя смородини по банках, зверху скласти суміш огірків, часнику, кропу, горошин перцю і гострого перцю. Воду з'єднати в каструлі з сіллю і поставити на вогонь. Помішуючи, довести розсіл до кипіння і зняти з вогню. Влити в солону гарячу воду оцет і розмішати, залити отриманою рідиною вміст банок.
- Дно великої каструлі застелити не дуже щільним рушником і поставити туди банки з огірками. Прикрити банки кришками для консервації і влити в каструлю гарячу воду так, щоб її рівень був на 3-4 см нижчим за шийки банок.
- Поставити каструлю на вогонь і довести воду до кипіння. Час стерилізації банок із гострими огірками залежить від їхнього об'єму: літрові - 15 хвилин, дволітрові - 20 хвилин, трилітрові - 25 хвилин.
- Вийняти банки з води, закатати їх кришками і перевернути догори дном. Залишити гострі огірки остигати в такому положенні на 3-4 години. Потім можна прибрати консервовані огірки в темне прохолодне місце до решти заготовок на зиму.
Цей рецепт гострих огірків на зиму має свою особливість - використання хрону та гострого перцю, що надає огіркам незабутньої гостроти та освіжаючого аромату. Огірки чудово зберігаються і можуть бути використані як самостійна закуска, або як ідеальний додатковий до салатів, бутербродів чи гарячих страв.