Смачні в'ялені помідори: рецепт і поради

Смачні в'ялені помідори: рецепт і поради
4.8
(15)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 50 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1,2-1,3 кг помідор (невеликого розміру)
  • 300-400 мл рослинної олії
  • 3 зубчики часнику
  • кілька гілочок чебрецю, розмарину та орегано
  • велика морська сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Для в'ялення бажано використовувати м'ясисті помідори невеликих розмірів (наприклад сорт "Сливка"). Вимити, обсушити помідори і розрізати їх на половинки або четвертинки. Обережно вийняти з помідорів м'якоть.
  2. Духовку розігріти до 80С, деко застелити пергаментним папером. Викласти часточки помідорів на застелене деко якомога ближче одна до одної. Посипати помідори сіллю і перцем, скропити олією і відправити в розігріту духову шафу.
  3. Прочинити дверцята духовки і закріпити їх у такому положенні. Готувати в'ялені помідори в духовці приблизно 5-8 годин залежно від розміру. Готові помідори мають значно зменшитися в розмірах, але зберегти вологу всередині (тобто не бути занадто сухими).
  4. Зелень промити, обсушити і порізати великими шматочками. Часник очистити і порізати тонкими пластинами. За цим рецептом у вас вийде одна-дві півлітрові банки з в'яленими помідорами. Ретельно вимити банки з содою і обсушити їх.
  5. На дно банок влити трохи олії і викласти трохи часнику із зеленню. Викласти третину сушених помідорів у банку, знову влити олію і всипати трохи часнику з травами.
  6. Таким чином скласти шарами всі в'ялені помідори з олією і травами в банку, щільно закрити її кришкою. При цьому олія має повністю покривати помідори, щоб вони не псувалися. Зберігати в'ялені помідори в олії необхідно в темному прохолодному місці до півроку.
  7. Використовувати в'ялені в домашніх умовах помідори можна в приготуванні салатів, піци, м'ясних і рибних страв. Перед використанням помідор необхідно злити олію в окрему ємність, її можна використовувати як заправку до салатів.

В'ялені помідори є популярною стравою в Середземномор'ї. Вони мають багатий смак і аромат, які додають особливу нотку в будь-яку страву. Також, в'ялені помідори містять багато вітаміну С і антиоксидантів, що корисно для організму. Спробуйте цей рецепт і насолоджуйтеся смачними в'яленими помідорами протягом усього року!