У качана білокачанної капусти вирізати качан, у каструлі закип'ятити й підсолити воду. Опустити в каструлю з киплячою водою качан капусти і проварити його протягом 2-3 хвилин. Зняти каструлю з вогню і залишити на 30-40 хвилин до майже повного охолодження.
Тим часом приготувати начинку з курячого фаршу для голубців. Рис промити і всипати в каструлю з киплячою, підсоленою водою (достатньо 200-250 мл). Варити рис близько 25 хвилин до готовності та повного вбирання води. Зняти каструлю з вогню і накрити кришкою.
Моркву почистити і натерти на крупній тертці. Корінь селери також очистити та натерти на тертці. Цибулю очистити й порізати дрібними шматочками. На сковорідку влити кілька ложок олії і поставити на вогонь.
Викласти на сковорідку з розігрітою олією цибулю й обсмажити її на помірному вогні до золотистого кольору протягом 2-3 хвилин. Потім додати моркву із селерою та перемішати. Готувати засмажку для курячих голубців близько 5 хвилин на середньому вогні, помішуючи.
Зелень промити, обсушити та нашаткувати. З'єднати курячий фарш у мисці з рисом, зеленню і половиною засмажки, ретельно перемішати. Посолити і поперчити курячу начинку для голубців за смаком (можна злегка пересолити).
Вийняти качан капусти з води і просушити його рушником. Розібрати качан на листя. У центр капустяного листка покласти начинку з курячого фаршу, рису й овочів (близько 1-2 ст.л.) і загорнути її в листок.
Дно каструлі з товстим дном (або гусятниці) застелити капустяним листям, укласти зверху заготовки курячих голубців. Томатну пасту з'єднати з 300 мл води і розмішати. Покрити голубці рештою засмажки і залити томатним соусом.
Якщо ви замінюєте томатну пасту помідорами, на них потрібно зробити хрестоподібні надрізи і покласти на кілька хвилин у каструлю з киплячою водою. Потім перекласти їх шумівкою в ємність із холодною водою і залишити на кілька хвилин для охолодження.
Остиглі помідори очистити від шкірки і ретельно розім'яти в пюре виделкою або в блендері. З'єднати помідорне пюре зі 100-150 мл води і розмішати. Залити отриманою сумішшю голубці з овочами.
Поставити каструлю з голубцями на вогонь і довести до кипіння. Відразу після закипання зменшити вогонь і накрити каструлю кришкою. Готувати голубці з курячим фаршем на слабкому вогні протягом 1 години.
Якщо ви хочете приготувати курячі голубці в духовці, потрібно відправити жароміцну каструлю під кришкою з голубками в розігріту до 180С духовку. Готувати голубці з курячим фаршем у духовці приблизно 1 годину.
Вийняти з духовки/зняти з плити каструлю і залишити під кришкою на 15 хвилин. Зняти кришку і розкласти голубці по тарілках, подавати до столу гарячими. Смачного!