Смачна лінива ачма з лаваша

Смачна лінива ачма з лаваша
4.6
(10)
Метод: В духовці
Час приготування: 50 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 400-500 мл кефіру будь-якої жирності
  • 220 гр сулугуні або адигейського сиру (можна з'єднати 1:1 бринзу з твердим сиром)
  • 2 яйця
  • 3 тонких вірменських лаваша
  • 15 гр вершкового масла
  • кілька гілочок шпинату
  • невеликий пучок петрушки
  • невеликий пучок кропу
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Духовку розігріти до 180С, форму для випічки змастити великим шматочком вершкового масла. Застелити змащену форму одним лавашем, причому його краї мають звисати з бортиків. Сир натерти на крупній тертці.
  2. Кефір влити в невелику миску, додати яйця і збити виделкою або вінчиком до однорідності. Якщо ви використовуєте слабосолоний сир для лінивої ачми - потрібно трохи посолити кефірно-яєчну суміш, якщо сир солоний - не солити. поперчити за смаком і трохи збити.
  3. Кріп, петрушку і шпинат промити і обсушити. Шпинат нарізати на шматочки, а кріп із петрушкою нашаткувати і трохи розтерти з дрібкою солі. Всипати зелень до кефірно-яєчної суміші та гарненько розмішати. Нижній шар із лаваша посипати третиною тертого сиру.
  4. Два лаваші, що залишилися, порвати на шматочки середнього розміру. З'єднати кефірну масу зі шматочками лаваша і розмішати. Швидко викладати змочений у кефірі лаваш (половину) на нижній шар лаваша, посипаний сиром.
  5. Посипати шар лаваша із зеленню половиною тертого сиру, що залишився. Викласти лаваш із зеленню, що залишився, посипати сиром, що залишився. Накрити сирний шар ачми краями лаваша і відправити форму в розігріту духовку.
  6. Лінива ачма з лаваша готується близько 20-30 хвилин до рум'яності. Вийняти форму і залишити на кілька хвилин остигати. Нарізати ачму з лаваша порційними шматочками і подавати до столу.
  7. Ледача ачма смачна і в теплому, і в охолодженому вигляді, добре тримає форму при розрізанні. Смачного!

Раді поділитися з вами ще кількома цікавими фактами про ачму. Це народна грузинська страва, яка має дуже багату історію та глибоке коріння. Ачма вважається класичним пирогом грузинської кухні, але різні варіації цієї страви трапляються також в інших країнах Кавказу.