Кіш із грибами: Рецепт

Кіш із грибами: Рецепт
4.7
(13)
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для кіша з грибами:

  • 225 гр борошна
  • 125 гр вершкового масла або маргарину
  • 50 гр сметани будь-якої жирності
  • дрібка солі

Грибна начинка для кіша:

  • 0,5 кг печериць
  • 200 мл вершків 15%
  • 3 великих яйця
  • 100-150 гр твердого сиру
  • 1 цибулина
  • невеликий пучок зелені
  • дрібка меленого мускатного горіха
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Борошно просіяти через сито із сіллю та розмішати. Охолоджене масло натерти на крупній тертці й розтерти його з борошном у крихту. По ложці додавати сметану і вимішувати тісто доти, доки воно не збереться в кулю. Обернути її харчовою плівкою і відправити в холодильник на годину.
  2. Тим часом приготувати начинку з грибів для кіша. Гриби ретельно вимити і порізати тонкими пластинами (за бажанням залишити кілька великих печериць для прикраси).
  3. Цибулю очистити і порізати тонкими півкільцями (якщо цибуля дуже велика - можна нарізати четвертинками). На сковорідку влити 1-2 ст.л. олії та викласти цибулю. Смажити її приблизно 3-4 хвилини до золотистого кольору, помішуючи.
  4. Потім додати на сковорідку печериці й ретельно перемішати. Смажити їх на середньому вогні з цибулею приблизно 10-15 хвилин до готовності. Зняти сковорідку з вогню і залишити грибну начинку остигати.
  5. Духовку розігріти до 180С, форму для випічки змастити вершковим маслом. Тісто вийняти на стіл, присипаний борошном, і розкачати в пласт. Викласти тісто у форму і рівномірно розподілити по поверхні, сформувати бортики близько 3 см.
  6. Попроколювати основу в кількох місцях виделкою і застелити її пергаментним папером. Заповнити форму з тістом і папером горохом, рисом або квасолею, відправити в розігріту духову шафу.
  7. Випікати пісочну основу для пирога з грибами приблизно 15 хвилин. Тим часом вбити яйця в миску, додати сіль, перець, мелений мускатний горіх і збити виделкою або вінчиком. Потім влити сметану і ще раз збити. Сир натерти на дрібній тертці й підмішати до яєчної заливки (залишити 1 ст.л. для посипання).
  8. Вийняти форму, видалити бобові та пергаментний папір, викласти на тісто гриби з цибулею. Залити грибну начинку сирно-яєчною сумішшю і відправити форму в духовку. Відкладені гриби вимити, обсушити і нарізати тонкими скибочками.
  9. Сковороду змастити 1 ст.л. олії та поставити на вогонь. Обсмажити скибочки грибів для прикраси кіша на середньому вогні з обох боків. Вийняти кіш із печерицями та сиром приблизно через 10-15 хвилин після початку випікання і прикрасити його скибочками обсмажених грибів.
  10. Випікати кіш із грибами за тієї ж температури до готовності ще 10-15 хвилин. Вийняти форму, накрити серветкою або паперовим рушником і залишити на 10 хвилин. Зняти рушник, нарізати грибний кіш порційними шматочками і подавати до столу. Пиріг смачний і в теплому, і в охолодженому вигляді. Смачного!

Кіш із грибами - це не тільки смачна страва, а й чудовий спосіб використати свіжі гриби, які можуть бути легко доступними восени, коли вони ростуть у лісах. Така випічка стане чудовим варіантом для сімейного обіду або святкового столу, коли ви хочете порадувати своїх гостей.