Гастрономічна насолода: ачма - традиційна грузинська страва
Кухня
Інгредієнти:
- ~ 0,5 кг борошна
- 250-300 гр сулугуні або адигейського сиру (моно замінити сумішшю бринзи і твердого сиру 1:1)
- 3 яйця
- 120 гр вершкового масла
- 50-60 мл молока
- 50-60 мл чистої води
- 2 ст.л. майонезу будь-якої жирності
- пів ч.л. солі
Рецепт приготування страви:
- Почати з приготування тіста для ачми. Два яйця вийняти з холодильника і залишити в кімнатній температурі на кілька хвилин. Тим часом просіяти через сито борошно із сіллю та розмішати.
- Яйця вбити в окрему миску і почати збивати міксером. Не перестаючи збивати яйця, влити тонкою цівкою воду і змішувати до однорідної консистенції. Підмішати до отриманої маси просіяне борошно з сіллю і замісити м'яке тісто.
- Розділити готове тісто для ачми на 8 рівних шматочків і скатати з них кулі. Залишити кулі тіста на 10 хвилин "відпочивати". Тим часом влити в каструлю воду і поставити на вогонь. Сир натерти на крупній тертці. Вершкове масло вийняти з холодильника і залишити в теплі на 10-15 хвилин, щоб воно підтануло.
- Кожен шматок тіста розкачати на присипаній борошном поверхні в тонкий пласт. Проварити кожен пласт тіста для ачми в киплячій несолоній воді протягом півхвилини-хвилини. приготувати велику миску або каструлю з холодною(!) водою.
- Перекласти варене тісто в посудину з холодною водою і залишити остигати. У каструлю опустити другий пласт тіста і відварити його так само, як і перший. Перший лист вийняти з води і покласти в друшляк, а відварений другий - у ємність із холодною водою.
- Таким чином відварити ще два аркуші тіста і по черзі скласти їх у друшляк. Форму змастити шматочком вершкового масла і застелити пластом тіста. Змастити його вершковим маслом. Накрити другим пластом тіста, змастити маслом.
- Накрити третім і четвертим шматками тіста, змащуючи їх маслом. Сир натерти на крупній тертці і посипати приблизно половиною тісто з маслом. Відварити по черзі 4 частини тіста, що залишилися, остудити в холодній воді та перекласти в друшляк.
- Накрити сирний шар листом тіста, змастити його маслом, накрити ще двома листами, по черзі змащуючи їх вершковим маслом. Рівномірно посипати все тертим сиром, що залишився, і накрити останнім листом тіста.
- Можна скласти шари ачми в іншому порядку: просто чергувати шар масла і шар сиру. Духовку розігріти до 180С. У невелику миску вбити яйце, що залишилося, додати молоко, майонез і збити виделкою до однорідного кольору. Залити отриманою сумішшю ачму і відправити форму в розігріту духовку.
- Випікати ачму з сиром за вказаної температури протягом 20 хвилин. Потім підвищити температуру до 220С і випікати ще 5 хвилин до рум'яності. Вийняти фору і залишити на кілька хвилин остигати. Грузинська ачма смачна і в гарячому, і в охолодженому вигляді. Смачного!
Ачма - це популярна грузинська страва, яка відома своїм неповторним смаком і ароматом. Соковита маса тіста, поєднана з розплавленим сиром, робить цю страву справжнім задоволенням для смакування. Підготуйте ачму за цим рецептом і насолоджуйтеся автентичними смаками Грузії!