Дріжджовий пиріг з творогом

Дріжджовий пиріг з творогом
4.1
(9)
Метод: В духовці
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Дріжджове тісто для пирога з творогом:

  • 450 гр борошна
  • 150 гр сметани
  • 2 яйця
  • 75 гр цукру
  • 75 гр вершкового масла
  • 1,5 ч.л. сухих дріжджів (близько 6 гр)
  • дрібка солі

Начинка з творогу для дріжджового пирога:

  • 0,5 кг творогу
  • 1 яйце
  • 50 гр цукру
  • пакетик ванільного пудингу близько 35 гр (можна замінити сумішшю 30 гр крохмалю і 5 гр ванільного цукру)
  • 2 ст.л. сушеної або 4 ст.л. свіжої вишні (можна замінити 4 ст.л. маку)
  • скибочка цедри апельсина (не обов'язково)
  • 1/3 ч.л. меленої кориці
  • + 1 яйце

Рецепт приготування страви:

  1. Почати з приготування дріжджового тіста для пирога з творогом. Яйця та сметану вийняти з холодильника і залишити в кімнатній температурі на 15 хвилин. Вершкове масло залишити на 15 хвилин у теплі, щоб воно стало м'яким.
  2. Борошно просіяти через сито разом із дріжджами у велику миску і розмішати, у центрі сухої суміші зробити заглиблення. Яйця вбити в невелику ємність, додати сіль, цукор і збити виделкою до однорідності.
  3. Влити в центр борошняної суміші яєчну масу і трохи перемішати. Потім додати сметану і ретельно перемішати. Поступово ввести розм'якшене вершкове масло і вимісити тісто до м'якості та повної однорідності. Накрити миску легким рушником і залишити в теплому місці (35С) на годину.
  4. Тим часом приготувати творожну начинку для дріжджового пирога. Цедру апельсина натерти на дрібній тертці, сухий мак ретельно розтовкти в ступці. Замість цього можна залити мак окропом і залишити на 10 хвилин, потім ретельно процідити його й обсушити.
  5. Творог з'єднати з яйцем, розмішати. Потім додати цукор і ретельно розтерти виделкою до отримання однорідної сирної маси. Підмішати до отриманої суміші ванільний пудинг або суміш крохмалю з ванільним цукром. Всипати мелену корицю, терту цедру, мак, вишню і знову перемішати.
  6. Через годину після замісу, розділити тісто на три рівні частини і скачати з них кулі. Дно форми (бажано роз'ємної) застелити круглим аркушем пергаментного паперу. Тісто розкачати в коло і укласти на дно форми, рівномірно розподілити його по всій поверхні.
  7. Змастити шар тіста творожною начинкою. Другий шматок тіста також розкачати і викласти поверх сирного шару, змастити його начинкою, що залишилася. Розкачати третій шар тіста, укласти його у форму.
  8. Зробити близько 8 надрізів на верхньому шарі тіста від країв пирога до центру (не доходячи до центру на 1-2 см). Кожен шматочок розрізаного тіста повернути навколо своєї осі 2-3 рази (щоб вийшла спіраль).
  9. Залишити дріжджовий пиріг із творожною начинкою на півгодини в теплому місці. Духовку розігріти до 180С. Яйце вбити в невелику ємність і збити з дрібкою цукру виделкою. Змастити поверхню пирога збитим яйцем і відправити в розігріту духовку.
  10. Випікати дріжджовий пиріг із творогом приблизно 40 хвилин до готовності. Через зазначений час вимкнути духовку і відкрити дверцята, залишити ще на 5-10 хвилин. Вийняти форму і перекласти пиріг на решітку, залишити на кілька хвилин застигати.
  11. Перекласти готовий пиріг із творогом на тарілку, прикрасити на свій смак і нарізати порційними шматочками. Творожний пиріг із дріжджового тіста смачний і в теплому, і в охолодженому вигляді.  Смачного!