Дріжджовий пиріг з творогом
Кухня
Інгредієнти:
Дріжджове тісто для пирога з творогом:
- 450 гр борошна
- 150 гр сметани
- 2 яйця
- 75 гр цукру
- 75 гр вершкового масла
- 1,5 ч.л. сухих дріжджів (близько 6 гр)
- дрібка солі
Начинка з творогу для дріжджового пирога:
- 0,5 кг творогу
- 1 яйце
- 50 гр цукру
- пакетик ванільного пудингу близько 35 гр (можна замінити сумішшю 30 гр крохмалю і 5 гр ванільного цукру)
- 2 ст.л. сушеної або 4 ст.л. свіжої вишні (можна замінити 4 ст.л. маку)
- скибочка цедри апельсина (не обов'язково)
- 1/3 ч.л. меленої кориці
- + 1 яйце
Рецепт приготування страви:
- Почати з приготування дріжджового тіста для пирога з творогом. Яйця та сметану вийняти з холодильника і залишити в кімнатній температурі на 15 хвилин. Вершкове масло залишити на 15 хвилин у теплі, щоб воно стало м'яким.
- Борошно просіяти через сито разом із дріжджами у велику миску і розмішати, у центрі сухої суміші зробити заглиблення. Яйця вбити в невелику ємність, додати сіль, цукор і збити виделкою до однорідності.
- Влити в центр борошняної суміші яєчну масу і трохи перемішати. Потім додати сметану і ретельно перемішати. Поступово ввести розм'якшене вершкове масло і вимісити тісто до м'якості та повної однорідності. Накрити миску легким рушником і залишити в теплому місці (35С) на годину.
- Тим часом приготувати творожну начинку для дріжджового пирога. Цедру апельсина натерти на дрібній тертці, сухий мак ретельно розтовкти в ступці. Замість цього можна залити мак окропом і залишити на 10 хвилин, потім ретельно процідити його й обсушити.
- Творог з'єднати з яйцем, розмішати. Потім додати цукор і ретельно розтерти виделкою до отримання однорідної сирної маси. Підмішати до отриманої суміші ванільний пудинг або суміш крохмалю з ванільним цукром. Всипати мелену корицю, терту цедру, мак, вишню і знову перемішати.
- Через годину після замісу, розділити тісто на три рівні частини і скачати з них кулі. Дно форми (бажано роз'ємної) застелити круглим аркушем пергаментного паперу. Тісто розкачати в коло і укласти на дно форми, рівномірно розподілити його по всій поверхні.
- Змастити шар тіста творожною начинкою. Другий шматок тіста також розкачати і викласти поверх сирного шару, змастити його начинкою, що залишилася. Розкачати третій шар тіста, укласти його у форму.
- Зробити близько 8 надрізів на верхньому шарі тіста від країв пирога до центру (не доходячи до центру на 1-2 см). Кожен шматочок розрізаного тіста повернути навколо своєї осі 2-3 рази (щоб вийшла спіраль).
- Залишити дріжджовий пиріг із творожною начинкою на півгодини в теплому місці. Духовку розігріти до 180С. Яйце вбити в невелику ємність і збити з дрібкою цукру виделкою. Змастити поверхню пирога збитим яйцем і відправити в розігріту духовку.
- Випікати дріжджовий пиріг із творогом приблизно 40 хвилин до готовності. Через зазначений час вимкнути духовку і відкрити дверцята, залишити ще на 5-10 хвилин. Вийняти форму і перекласти пиріг на решітку, залишити на кілька хвилин застигати.
- Перекласти готовий пиріг із творогом на тарілку, прикрасити на свій смак і нарізати порційними шматочками. Творожний пиріг із дріжджового тіста смачний і в теплому, і в охолодженому вигляді. Смачного!