Смачна домашня ліверна ковбаса: рецепт і поради
Кухня
Інгредієнти:
- 0,7 кг яловичої печінки
- 0,7 кг яловичих легень
- 0,7 кг сердець (свинячих або яловичих)
- 9 яєць
- 250 гр сметани 20-25%
- 2,5-3 м кишок
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- М'ясні інгредієнти для ліверу промити, очистити трахеї легені. У каструлі закип'ятити воду і покласти туди серця. Яловиче серце необхідно варити близько 3 годин (при цьому через кожну годину міняти воду), а свиняче - близько 1,5 годин, міняючи воду кожні півгодини.
- Печінку замочити в суміші 1:1 води з молоком на півгодини. Потім закип'ятити у двох окремих каструлях воду, в одну покласти печінку (попередньо промивши її від молочної рідини), а в другу - легеню.
- Варити печінку приблизно 40 хвилин, а легеню близько 20-25 хвилин. Коли всі субпродукти зваряться, вийняти їх із води і дати охолонути. Цибулю очистити і порізати великими шматками.
- Пропустити остиглі м'ясні інгредієнти через м'ясорубку двічі, вдруге - разом із цибулею. Додати по одному сирі яйця і перемішати. Потім ввести в ліверний фарш сметану і перемішати до однорідності. Посолити, поперчити все за смаком, додати спеції.
- Кишки промити під холодною водою, обсушити і наповнити їх ліверним фаршем за допомогою спеціальної насадки на м'ясорубці. Коли довжина ковбаски вас влаштує, потрібно відрізати в цьому місці кишку і зав'язати кінці з обох боків.
- Таким чином наповнити ковбаски фаршем (намагайтеся робити це якомога рівномірніше, щоб начинки не було в надлишку, але й не утворилося порожніх місць).
- У каструлі закип'ятити воду і покласти туди ковбаски. Варити ліверну ковбасу приблизно 40 хвилин за слабкого кипіння. Потім вийняти її з води, обсушити і дати їй повністю охолонути.
- Розігріти духовку до 140/160С, проколоти ковбаски в кількох місцях зубочисткою і викласти на деко. Щоб ковбаса під час запікання не пригорала до дека, можна підкласти під неї дерев'яні шпажки (для канапе).
- Запікати ліверну ковбасу близько 2,5 годин до рум'яності. Вийняти деко і залишити до повного охолодження. Ковбаски готові до вживання, можна використовувати їх у приготуванні закусок і різних страв. Домашня ліверна ковбаса зберігається в холодильнику близько 1-1,5 тижнів.
Ліверна ковбаса - це страва, яка має багату історію. Вона була популярна серед середньовічних лицарів, які брали її з собою в походи, оскільки лівер багатий поживними речовинами і добре зберігається. Ця ковбаса відома своєю ніжністю і насиченим смаком, що робить її ідеальним вибором для сніданків і закусок. Спробуйте свої сили в приготуванні цього класичного рецепта і насолоджуйтеся смаком домашньої ліверної ковбаси!