Рецепт "Крупеник"
Кухня
Інгредієнти:
- 600-650 мл чистої води
- 300 гр гречаної крупи
- 200 гр сиру
- 2 яйця
- 100 гр сметани
- 2 ст.л. вершкового масла
- цукор за смаком (1 ч.л. - для несолодкого крупеника, 4 ст.л. - для солодкого варіанту)
- 1 ч.л. солі без гірки
Рецепт приготування страви:
- Гречану крупу всипати в сито і ретельно промити під струменем води. У каструлі закип'ятити воду, додати сіль і всипати туди промиту гречку. Варити кашу протягом 15 хвилин на невеликому вогні після закипання.
- Зняти каструлю з вогню, додати в кашу більшу частину вершкового масла, ретельно перемішати і накрити кришкою, залишити ще на 10-15 хвилин. Яйця та сметану вийняти з холодильника, залишити в кімнатній температурі на 15 хвилин. Сир протерти через сито.
- Форму для запікання змастити вершковим маслом, що залишилося, духовку розігріти до 180С. У гречану кашу додати сметану, сир і сирі яйця, ретельно перемішати. Додати цукор за смаком і знову перемішати, викласти масу у форму для запікання, розрівняти поверхню і відправити в розігріту духову шафу.
- Запікати крупеник близько 35 хвилин до рум'яності. Вийняти форму і залишити її на кілька хвилин остигати. Гречаний крупеник можна подавати до столу і в гарячому, і в холодному вигляді. Смачного!
Крупеник - це страва з багатою історією та виразним смаком. В Україні він відомий як один із найулюбленіших національних десертів. Ця страва здатна зігріти в холодну пору року та потішити смакові рецептори в будь-який час.