Сік із чорноплідної горобини: Смачний і корисний рецепт
Кухня
Інгредієнти:
- 3 кг чорноплідної горобини
- 400 мл чистої води
- цукор за смаком (близько 300 гр на кожен літр готового соку)
Рецепт:
- Чорноплідну горобину відокремити від гілочок, перебрати і промити під струменем води. Скласти ягоди в каструлю з окропом, через півхвилини відкинути вміст каструлі на друшляк і дати стекти воді.
- Перекласти чорноплідну горобину в каструлю і ретельно розім'яти її до пюреподібного стану картоплем'ялкою або дерев'яним товкачем. Перекласти ягідне пюре в марлевий мішок із 2 шарів марлі й ретельно віджати сік у каструлю.
- Макуху від ягід перекласти в окрему каструлю, залити чистою водою і поставити на вогонь. Одразу після закипання зняти каструлю з вогню і залишити в кімнатній температурі до повного охолодження. Процідити отриманий настій через марлю, складену в 2 шари, з'єднати з віджатим раніше соком і розмішати.
- Процідити горобиновий сік від шматочків ягід через марлю, складену в три шари. З'єднати сік і цукор у каструлі та розмішати до його повного розчинення. На цьому етапі можна розлити сік по чистих пляшках, закрити їх кришками і відправити в холодильник на зберігання до 2 тижнів.
- Якщо ви хочете законсервувати сік із чорної горобини на зиму, потрібно банки ретельно вимити з содою, кришки прокип'ятити протягом 8 хвилин. Розлити сік по банках, поставити їх на дно великої каструлі, застелене рушником. Влити в каструлю воду кімнатної температури по плічка банок, прикрити їх обшпареними кришками і поставити все на вогонь.
- Стерилізувати банки з соком близько 15 хвилин при слабкому кипінні води. Вийняти банки з киплячої води, закатати їх кришками і перевернути догори дном. Укутати банки рушником або ковдрою, залишити на 5-6 годин. Потім можна прибрати сік із чорної горобини в темне прохолодне місце на зберігання (вжити протягом року).
Чорноплідна горобина, також відома як "жимолость", має багато корисних властивостей. Вона містить велику кількість вітаміну С, антиоксидантів і фітонцидів, які підтримують імунну систему та сприяють загальному зміцненню організму. Сік із чорноплідної горобини можна використовувати не лише як освіжаючий напій, а й як доповнення до коктейлів, десертів і соусів.