Шоколадно-м'ятні тістечка
Кухня
Інгредієнти:
Шоколадне тісто для тістечок:
- 3 яйця
- 150 г цукру
- 120 г вершкового масла
- 100 г борошна
- 50 г коричневого цукру
- 1 ст.л. какао-порошку
- 0,5 ч.л. солі
- щіпка ваніліну
М'ятний крем для тістечок:
- 180 мл молока
- 170 г вершкового масла
- 150 г цукру
- 2 ст.л. борошна
- 2 ст.л. вершків 30-35%
- 2-3 ч.л. м'ятного екстракту
- зелений харчовий барвник
Шоколадний ганаш:
- 200 г чорного шоколаду від 70%
- 60 г вершкового масла
- 1 ч.л. сиропу, патоки або меду (не обов'язково)
Рецепт приготування:
- Розігрійте духовку до 160°C. Просійте борошно разом з какао-порошком, ваніліном і сіллю в одну миску і перемішайте. Дрібно наріжте шоколад, поєднайте його в одній мисці з дрібно порізаним маслом і поставте на водяну баню.
- Нагрівайте шоколад з маслом, періодично помішуючи, до повного розчинення шоколаду. Додайте весь цукор і мішайте шоколад ложкою до повного розчинення крихти.
- Зніміть миску з водяної бані і залиште остигати. Розбийте яйця в окрему миску та збийте їх до утворення піни. Помішуючи шоколадну масу ложкою, додайте до неї яйця.
- Поступово додайте просіяну суху суміш до шоколадної маси і змішуйте тісто віночком до однорідності. Перелийте тісто в заздалегідь підготовлену форму для випікання (розміри форми близько 20*30 см).
- Випікайте шоколадний корж для тістечок протягом 15 хвилин при 160°C. Вийміть форму з духовки, накрийте легким рушником і залиште до повного охолодження.
- За той час приготуйте м'ятний крем для тістечок: влийте молоко в невелику каструлю, додайте до неї цукор і поставте на вогонь. Помішуючи, доведіть молоко з цукром до повного розчинення останнього і до кипіння.
- В окрему каструлю насипте борошно і швидко помішуючи його віночком, влийте дуже тонким струмочком (щоб не утворились комочки) кипляче молоко.
- Поверніть крем на вогонь і варіть його на слабкому кипінні, постійно помішуючи, до легкого загусання (це займе близько 3-5 хвилин). Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і залиште охолодитись 10-15 хвилин.
- Поки крем охолоджується, вийміть вершкове масло з холодильника, наріжте на шматочки і залиште при кімнатній температурі, щоб воно розтануло.
- Збивайте гарячий заварний крем міксером на високій швидкості, поки він не охолоне. Потім, не перестаючи збивати, додайте до нього по шматочку всі вершкове масло, змішуючи до однорідності після кожного разу.
- В окремому посуді змішайте м'ятний екстракт, барвник та вершки, змішайте до однорідності і з'єднайте отриману суміш з заварним кремом.
- Покрийте отриманим м'ятним кремом шоколадне тісто, рівномірно розрівняйте поверхню лопаткою і поставте на годину в холодильник.
- За цей час підготуйте ганаш: змішайте подрібнену шоколадку з маслом та сиропом/патокою/медом, поставте миску на водяну баню. Нагрівайте ганаш, помішуючи, до повного розчинення шоколаду.
- Вийміть форму з холодильника, рівномірно покрийте м'ятний крем ледве теплою шоколадною глазур'ю і поставте все в холодильник на півгодини-годину, щоб верхній шар затвердів.
- Наріжте тістечка на порційні шматочки і прикрасьте їх за своїм смаком. Смачного чаювання!
Цікавий факт:
Шоколад та м'ята - це одна з класичних комбінацій у світі десертів. Їх сполучення створює освіжаючий ароматний смак, який додає особливого шарму будь-яким солодким ласостям. Саме тому шоколадно-мятні тістечка завжди будуть вдалим вибором для любителів гастрономічних експериментів і незабутніх смакових відчуттів. Спробуйте цей рецепт і насолоджуйтесь кожною крихтою цього чудового десерту!