Картопляні кульки

Картопляні кульки
4.3
(5)
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 0,5 кг картоплі
  • 300 гр свіжих грибів
  • 1 велика цибулина
  • 1 морква
  • кілька пір'їн зеленої цибулі
  • сіль, перець, спеції за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Картоплю очистити й опустити в каструлю з киплячою підсоленою водою. Варити картоплю приблизно півгодини при слабкому кипінні. Потім злити воду в окрему посудину, а картоплю ретельно розім'яти на пюре картоплем'ялкою.
  2. Приготувати грибну начинку для картопляних кульок. Моркву почистити і натерти на крупній тертці. Цибулю очистити та дрібно порізати. Зелену цибулю вимити, обсушити та нашаткувати. Якщо ви використовуєте печериці - просто вимити їх, обсушити і порізати невеликими шматочками.
  3. Усі інші гриби потрібно попередньо відварити в киплячій підсоленій воді протягом півгодини (для білих грибів достатньо 15 хвилин). Потім відкинути їх на друшляк, дати охолонути і стекти воді. Порізати гриби дрібними шматочками. Якщо ви використовуєте печериці - цей пункт пропустити.
  4. На сковорідці розігріти кілька столових ложок рослинної олії і викласти цибулю. Через 1-2 хвилини додати моркву і перемішати. Смажити овочі на середньому вогні близько 2-3 хвилини, помішуючи. Потім додати на сковорідку гриби і знову перемішати.
  5. Смажити грибну начинку для картопляних кульок до готовності близько 10 хвилин, помішуючи. Ближче до кінця додати сіль і перець за смаком. Попередньо відварені гриби готуються менше. Зняти сковорідку з вогню, додати зелену цибулю і перемішати, залишити начинку остигати.
  6. Із остиглого картопляного пюре формувати мокрими руками коржі. У центр кожного покласти грибну начинку і загорнути його в картопляне "тісто", надати форму кульки. Скласти кульки в ємність відповідного розміру і відправити в морозилку на півгодини.
  7. Через зазначений час розігріти духовку до 180/200С, форму для запікання змастити шматочком вершкового масла або 1 ч. л. рослинної олії. Вийняти ємність із морозилки, перекласти кульки з пюре у форму і відправити її в розігріту духову шафу.
  8. Запікати картопляні кульки до готовності приблизно півгодини. Коли страва зарум'яниться, вийняти форму і залишити її на 5 хвилин остигати, накривши кришкою або фольгою. Якщо верх кульок підгорає, а середина ще не готова, потрібно прикрити форму фольгою під час приготування.
  9. Перекласти картопляні кульки по тарілках і подавати до столу гарячими. Кульки з картоплі також можна подавати в охолодженому вигляді як закуску. Смачного!

Ідеї для доповнення рецепта:

  • Можна додати до грибного фаршу нарізану смажену ковбасу або шинку, щоб страва стала більш ситною та ароматною.
  • Під час формування кульок можна в середину помістити маленький кубик сиру, щоб під час подачі страва здивувала гостей смаковою несподіванкою.
  • Картопляні кульки можна запекти в духовці до золотистої скоринки або підсмажити на сковорідці з обох боків для отримання хрусткої скоринки.
  • Сервіруйте картопляні кульки зі сметаною або грибним соусом, щоб підкреслити їхній смак і аромат.
  • Ця страва чудово підійде як гарнір до м'ясних страв або як самостійна вегетаріанська страва.
  • Спробуйте експериментувати зі спеціями, додаючи до картопляних кульок свої улюблені ароматизатори, як-от чебрець, розмарин або куркуму, щоб змінити смак і надати страві більш насиченого відтінку.