Шаньги з картоплею: класичний рецепт із дріжджовим тістом
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для шанег із картоплею:
- 450-500 гр борошна
- 200 мл молока
- 150 гр свинячого або яловичого жиру (можна замінити вершковим маслом)
- 3 яйця (жовтки)
- 1-2 ст.л. цукру
- 25 гр свіжих дріжджів
- пів ч.л. солі
Начинка для шанег із картоплі:
- 0,5 кг картоплі
- 150 гр сметани
- 100 мл молока
- 50 гр вершкового масла
- сіль за смаком
- + 50 гр вершкового масла для змащування
Рецепт приготування страви:
- Близько 200 мл молока підігріти і влити в миску, додати ложку цукру, свіжі дріжджі і ретельно розтерти до однорідності. Залишити суміш на 10 хвилин у теплому місці. Потім просіяти в молочну дріжджову рідину 200 гр борошна і ретельно перемішати до однорідності.
- Залишити дріжджове тісто для шанег на півгодини в теплому місці для підйому вдвічі. Через зазначений час жовтки відокремити від білків і збити міксером із сіллю і ложкою цукру (без гірки) до посвітління (3-4 хвилини).
- Вершкове масло розтопити і дати йому охолонути до теплого стану. Якщо ви використовуєте жир - його також потрібно розтопити на сухій сковороді до рідкого стану. Додати жовтки в тісто, що підійшло, ретельно перемішати. просіяти борошно, що залишилося, і влити розтоплене масло, вимісити тісто руками. Щоб тісто якомога менше прилипало, можна змастити руки олією.
- Покласти готове тісто в миску, накрити легким рушником і залишити на 45 хвилин. Потім вийняти його на стіл, присипаний борошном, і обім'яти кілька разів руками. Покласти тісто в миску, накрити легким рушником і знову поставити в тепле місце на 45 хвилин.
- Тим часом приготувати начинку для шанежків. Картоплю очистити і скласти в каструлю з киплячою підсоленою водою. Варити картоплю приблизно 20-25 хвилин до готовності та злити воду.
- Варену картоплю ретельно потовкти в пюре, додати масло (заздалегідь залишити його на 15 хвилин у теплі, щоб воно стало м'яким) і ретельно перемішати все до повного розчинення масла.
- Збиваючи картопляне пюре міксером, тонкою цівкою влити підігріте молоко. Готову начинку з картоплі посолити і поперчити за смаком. Тісто, що підійшло, розділити на рівні шматочки (приблизно 12-14 штук), скачати з них кульки.
- Розкачати кожну кульку тіста в коло близько 10 см у діаметрі. Залишити коржі тіста для шанежок із картоплею на 20 хвилин у теплому місці. Розігріти духовку до 160/180С, деко змастити олією або застелити пергаментним папером.
- Змастити поверхню щанег картоплею, залишаючи близько 1 см по краях. Сметану збити виделкою і змастити поверхню картопляної начинки і тіста по краях, відправити деко в розігріту духову шафу.
- Випікати шаньги з картоплею близько 15 хвилин до рум'яного кольору і рум'яної скоринки. Вийняти деко з духовки і змастити поверхню кожного пиріжка шматочком вершкового масла. Скласти їх усі в миску (не холодну) і накрити легким рушником.
- Шанежки з картоплею будуть смачнішими, якщо дати їм настоятися в такому положенні близько півгодини. Потім подавати їх теплими до столу як закуску або основну страву. Смачного!
Шаньги з картоплею - це смачна та витончена страва, яку можна приготувати в домашніх умовах. Вони стануть чудовим доповненням до будь-якого обіду чи вечері. Крім того, вони можуть бути гарним варіантом для банкету або святкового заходу. Спробуйте цей класичний рецепт і насолоджуйтеся смаком!