Великодня паска: традиційний рецепт

Великодня паска: традиційний рецепт
4.4
(9)
Метод: В духовці
Підійде: Банкет
Час приготування: 210 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Опара для дріжджового тіста:

  • 1 л молока
  • ~350-400 гр борошна
  • 150 гр свіжих дріжджів
  • 1 ч.л. цукру

Тісто:

  • ~ 1,1-1,2 кг борошна
  • 0,5 кг цукру
  • 5 яєць
  • 150-200 гр родзинок (можна замінити цуцатами та іншими сухофруктами)
  • 125 гр маргарину
  • 100 гр вершкового масла
  • 100 мл горілки
  • 80 мл рослинної олії
  • 1 лимон
  • 1/4 ч.л. ваніліну

Білкова глазур:

  • 2 яйця (білки)
  • 100 гр цукрової пудри (можна замінити цукром)
  • 1 ст.л. лимонного соку
  • + кондитерська посипка та прикраси для великодніх пасок

Рецепт приготування страви:

  1. У приміщенні, де готуються паски, не повинно бути протягів, а потрібно, щоб було тепло (в ідеалі 30С). Молоко розділити на дві рівні частини, одну з них підігріти до 35-40С. Розчинити в теплому молоці цукор і дріжджі, поставити суміш у тепле місце на 15 хвилин (близько 40С).
  2. Молоко, що залишилося, влити в каструлю, поставити на вогонь і довести до кипіння. Зняти каструлю з вогню і постійно помішуючи гаряче молоко, просіяти до нього борошно через сито. Заварне тісто для пасок має вийти за консистенцією як густе тісто на оладки.
  3. Коли тісто охолоне до трохи теплої температури (але не холодної) - з'єднати його з дріжджовим молоком і перемішати. Накрити миску рушником, поставити в тепле місце. Залишити опару для великодніх пасок підніматися на 1-2 години. Вона має збільшитися вдвічі.
  4. Яйця заздалегідь вийняти з холодильника і залишити в кімнатній температурі на 15-20 хвилин. Борошно для тіста просіяти через сито разом із сіллю та ваніліном, розмішати і ще раз просіяти. Масло і маргарин розтопити в одній мисці до рідкого стану, але не доводячи до кипіння.
  5. Збивати масляну суміш (коли вона охолоне) міксером близько 2-3 хвилин. Потім тонкою цівкою всипати цукор і збивати ще кілька хвилин. Не перестаючи збивати, вбити по одному яйця, змішуючи до однорідності після кожного разу. Збивати масляну рідину до повного розчинення цукру.
  6. Лимон розрізати вздовж на 4 частини й очистити від кісточок, натерти м'якоть разом зі шкіркою на тертці й додати в масляну суміш. Збивати до однорідності, тонкою цівкою влити горілку. Влити рослинну олію і розмішати.
  7. Родзинки/сухофрукти залити окропом і залишити на 10-15 хвилин. Якщо ви використовуєте цукати - можна просто дрібно їх порізати. Підмішати масляну суміш до дріжджової опари, що підійшла, вимішати до однорідності.
  8. Поступово підмішати просіяне борошно, вимішувати до однорідності. За необхідності можна додати трохи борошна, тісто має вийти дуже м'яким і "тягнутися" за ложкою. Оскільки тісто на великодні паски виходить дуже липким, його зручніше вимішувати ложкою, а не руками.
  9. Із родзинок злити воду і просушити серветкою, додати їх у тісто і перемішати. Накрити миску легким рушником і залишити в теплі на 1,5-2 години. Дріжджове тісто для великодньої паски має піднятися у 2-3 рази.
  10. Якщо ви використовуєте паперові формочки, можна нічим їх не змащувати. Бляшані або сталеві форми для паски змастити маргарином і обсипати манкою або панірувальними сухарями. Кожну форму поставити на деко і заповнити на 1/3 дріжджовим тістом.
  11. Залишити формочки в теплому місці на 1-2 години, тісто має піднятися до країв форми. Через зазначений час розігріти духовку до 220С. Відправити форми з тістом у розпечену духову шафу.
  12. Готувати великодню паску в розпеченій духовці близько 2-3 хвилин. Потім зменшити вогонь до 180С і випікати паски до готовності (близько 20-30 хвилин). Вийняти деко і залишити все остигати на 15 хвилин.
  13. Відокремити білки від жовтків, додати столову ложку лимонного соку і збити міксером до утворення густої піни. Тонкою цівкою всипати цукрову пудру або цукор, змішувати до стійких піків.
  14. Вийняти паску з форми та покрити верхівку ("шапочку") білковою глазур'ю. Одразу після цього потрібно прикрасити паску кондитерською посипкою, подрібненими цукатами, горіхами або кокосовою стружкою. Таким чином прикрасити кожну паску.
  15. Залишити великодні паски на півгодини до застигання глазурі. Після цього скласти всі паски в глибоку каструлю, застелену рушником і накрити кришкою. У будь-який час можна вийняти паску з каструлі та подавати її до столу.