Рецепт мармурового кексу

Рецепт мармурового кексу
4.6
(13)
Метод: В духовці
Підійде: Ланч, Банкет
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 450 гр борошна
  • 400 гр цукру (+ 3 ст.л. для шоколадної глазурі)
  • 400 гр сметани від 20% (бажано з кислинкою)
  • 5-6 яєць
  • 100 гр маргарину або вершкового масла (+ 50 гр для шоколадної глазурі)
  • 2 ст.л. какао-порошку (+ 2 ст.л. для шоколадної глазурі)
  • 2 ст.л. молока (для шоколадної глазурі)
  • пів ч.л. соди
  • 1/5 ч.л. ваніліну

Рецепт приготування страви:

  1. Яйця та масло заздалегідь вийняти з холодильника, масло залишити в теплі. Якщо сметана зовсім без кислинки (дуже свіжа) - додати до неї пару крапель звичайного оцту і ретельно розмішати. Борошно просіяти через сито, можна зробити це двічі.
  2. Сметану з'єднати з содою і розмішати, залишити на час приготування інших інгредієнтів. Розм'якшене масло збити міксером до пишності, поступово всипати тонкою цівкою половину цукру.
  3. Вбити по одному яйця і змішувати тісто до однорідності після кожного разу. Поступово всипати тонкою цівкою цукор, що залишився. Збивати яєчне "тісто" ще кілька хвилин до утворення пишної кремової маси.
  4. Не перестаючи збивати (але вже на середній швидкості), додати сметану, що піднялася, з содою. Потім підмішати просіяне борошно з ваніліном і вимішати тісто до однорідності. Мармуровий кекс буде набагато смачнішим і пишнішим, якщо ви будете якомога менше вимішувати тісто, воно має зберегти легкість.
  5. До половини тіста підмішати дві ложки какао-порошку. Духовку розігріти до 180/200С, форму для випічки змастити вершковим маслом. У форму вилити тісто потрібно так, щоб отримати "мармуровий" малюнок на кексі.
  6. Можна наливати тісто в хаотичному порядку (ложку коричневого, ложку світлого, тощо). Можна виливати таким чином: у центр форми влити ложку тіста одного кольору, а з боків у вигляді "пелюсток" налити по ложці світле і темне тісто.
  7. Потім влити в центр ложку іншого тіста (якщо ви брали першого разу світле тісто, то цього разу влийте темне). А з боків вилити по ложці протилежні кольори у вигляді пелюсток (на темне тісто - ложку світлого і навпаки). Таким чином вилити все тісто, поки воно не закінчиться.
  8. Випікати мармуровий кекс приблизно 50 хвилин за вказаної температури до готовності. Вийняти форму з духовки, накрити кекс легким рушником на 10 хвилин. Тим часом можна приготувати для нього шоколадну глазур (це не обов'язково).
  9. Для цього потрібно з'єднати в невеликій вогнетривкій ємності молоко, 2 ложки какао та цукор, поставити на вогонь. Помішуючи, довести до кипіння і зняти з вогню. Додати вершкове масло і розмішати до однорідності.
  10. Зняти рушник, перевернути кекс на тарілку і покрити глазур'ю. Нарізати мармуровий кекс на порційні шматочки і подавати до столу. Приємного чаювання!

Приготування мармурового кексу - це чудовий спосіб порадувати свою сім'ю та гостей. Мармуровий малюнок, одержуваний завдяки додаванню какао-порошку, надає кексу не тільки цікавого зовнішнього вигляду, а й більш насиченого смаку. Шоколадна глазур додає додатковий шар солодощів і робить кекс ще більш апетитним.