Рецепт мармурового кексу
Кухня
Інгредієнти:
- 450 гр борошна
- 400 гр цукру (+ 3 ст.л. для шоколадної глазурі)
- 400 гр сметани від 20% (бажано з кислинкою)
- 5-6 яєць
- 100 гр маргарину або вершкового масла (+ 50 гр для шоколадної глазурі)
- 2 ст.л. какао-порошку (+ 2 ст.л. для шоколадної глазурі)
- 2 ст.л. молока (для шоколадної глазурі)
- пів ч.л. соди
- 1/5 ч.л. ваніліну
Рецепт приготування страви:
- Яйця та масло заздалегідь вийняти з холодильника, масло залишити в теплі. Якщо сметана зовсім без кислинки (дуже свіжа) - додати до неї пару крапель звичайного оцту і ретельно розмішати. Борошно просіяти через сито, можна зробити це двічі.
- Сметану з'єднати з содою і розмішати, залишити на час приготування інших інгредієнтів. Розм'якшене масло збити міксером до пишності, поступово всипати тонкою цівкою половину цукру.
- Вбити по одному яйця і змішувати тісто до однорідності після кожного разу. Поступово всипати тонкою цівкою цукор, що залишився. Збивати яєчне "тісто" ще кілька хвилин до утворення пишної кремової маси.
- Не перестаючи збивати (але вже на середній швидкості), додати сметану, що піднялася, з содою. Потім підмішати просіяне борошно з ваніліном і вимішати тісто до однорідності. Мармуровий кекс буде набагато смачнішим і пишнішим, якщо ви будете якомога менше вимішувати тісто, воно має зберегти легкість.
- До половини тіста підмішати дві ложки какао-порошку. Духовку розігріти до 180/200С, форму для випічки змастити вершковим маслом. У форму вилити тісто потрібно так, щоб отримати "мармуровий" малюнок на кексі.
- Можна наливати тісто в хаотичному порядку (ложку коричневого, ложку світлого, тощо). Можна виливати таким чином: у центр форми влити ложку тіста одного кольору, а з боків у вигляді "пелюсток" налити по ложці світле і темне тісто.
- Потім влити в центр ложку іншого тіста (якщо ви брали першого разу світле тісто, то цього разу влийте темне). А з боків вилити по ложці протилежні кольори у вигляді пелюсток (на темне тісто - ложку світлого і навпаки). Таким чином вилити все тісто, поки воно не закінчиться.
- Випікати мармуровий кекс приблизно 50 хвилин за вказаної температури до готовності. Вийняти форму з духовки, накрити кекс легким рушником на 10 хвилин. Тим часом можна приготувати для нього шоколадну глазур (це не обов'язково).
- Для цього потрібно з'єднати в невеликій вогнетривкій ємності молоко, 2 ложки какао та цукор, поставити на вогонь. Помішуючи, довести до кипіння і зняти з вогню. Додати вершкове масло і розмішати до однорідності.
- Зняти рушник, перевернути кекс на тарілку і покрити глазур'ю. Нарізати мармуровий кекс на порційні шматочки і подавати до столу. Приємного чаювання!
Приготування мармурового кексу - це чудовий спосіб порадувати свою сім'ю та гостей. Мармуровий малюнок, одержуваний завдяки додаванню какао-порошку, надає кексу не тільки цікавого зовнішнього вигляду, а й більш насиченого смаку. Шоколадна глазур додає додатковий шар солодощів і робить кекс ще більш апетитним.