Рецепт шанег з творогом або "ватрушок" зі Сходу України
Кухня
Інгредієнти:
Тісто для шанег із сиром:
- 225 гр борошна
- 100 мл молока
- 75 гр свинячого або яловичого жиру (можна замінити вершковим маслом)
- 1-2 (жовтки)
- 2 ст.л. цукру
- 12-13 гр свіжих дріжджів
- 1/4 ч.л. солі
Творожна начинка для шанег:
- 250 гр творогу (бажано жирного)
- 1 яйце
- 3 ст.л. цукру
Рецепт приготування страви:
- Молоко підігріти до теплої температури і влити в миску, додати ложку цукру, свіжі дріжджі і ретельно розтерти до однорідності. Залишити суміш на 10 хвилин у теплому місці. Потім просіяти в молочну дріжджову рідину половину борошна і ретельно перемішати до однорідності.
- Залишити дріжджове тісто для шанег із сиром на півгодини в теплому місці для підйому вдвічі. Через зазначений час жовтки відокремити від білків і збити міксером із сіллю і ложкою цукру до посвітління (3-4 хвилини).
- Вершкове масло розтопити і дати йому охолонути до теплого стану. Якщо ви використовуєте жир - його також потрібно розтопити на сухій сковороді до рідкого стану. Додати жовтки в тісто, що підійшло, ретельно перемішати. просіяти борошно, що залишилося, і влити розтоплене масло, вимісити тісто руками. Щоб тісто якомога менше прилипало, можна змастити руки олією.
- Покласти готове тісто в миску, накрити легким рушником і залишити на 45 хвилин. Потім вийняти його на стіл, присипаний борошном, і обім'яти кілька разів руками. Покласти тісто на шанеги в миску, накрити легким рушником і знову поставити в тепле місце на 45 хвилин.
- Приготувати сирну начинку для шанег. Якщо сир неоднорідний - протерти його через сито. Додати цукор і ретельно розтерти виделкою. Вбити сире яйце і знову перемішати до однорідності.
- Тісто, що підійшло, розділити на рівні шматочки (приблизно 12-14 штук), згорнути з них кульки. Розкачати кожну кульку тіста в коло близько 10 см у діаметрі. Залишити коржі тіста для шанежок із сиром на 20 хвилин у теплому місці.
- Розігріти духовку до 160/180С, деко змастити олією або застелити пергаментним папером і перекласти на нього коржі. Зробити в центрі коржів поглиблення, залишаючи 1 см по краях і наповнити шаньги творожною начинкою.
- Краї тіста можна змастити сметаною (не обов'язково). Випікати шаньги з творогом близько 15-20 хвилин до готовності. Вийняти деко, змастити поверхню пиріжків шматочком вершкового масла і накрити легким рушником на 10 хвилин.
- Подавати шаньги теплими або остиглими, особливо смачно з молоком. Смачного!
Шаньги з творогом - це відмінна ідея для десерту, який можна подавати на будь-яке свято або застілля. Ці смачні десерти є популярними на Сході України, де вони відомі як "ватрушки". Вони можуть бути подані як на сніданок, так і як десерт після обіду або вечері. Це смачна та проста страва, яку можна зробити вдома за короткий час з декількох простих інгредієнтів.
Крім творогу, у цій страві можна використовувати різні начинки, такі як фруктові джеми, ягоди або горіхи. Також можна додати до тіста для шанег з творогом інші смаколики, наприклад, цедру апельсина або лимона, щоб додати більше аромату та смаку.