Рецепт шанег з творогом або "ватрушок" зі Сходу України

 Рецепт шанег з творогом або "ватрушок" зі Сходу України
4.4
(6)
Метод: В духовці
Час приготування: 120 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Тісто для шанег із сиром:

  • 225 гр борошна
  • 100 мл молока
  • 75 гр свинячого або яловичого жиру (можна замінити вершковим маслом)
  • 1-2 (жовтки)
  • 2 ст.л. цукру
  • 12-13 гр свіжих дріжджів
  • 1/4 ч.л. солі

Творожна начинка для шанег:

  • 250 гр творогу (бажано жирного)
  • 1 яйце
  • 3 ст.л. цукру

Рецепт приготування страви:

  1. Молоко підігріти до теплої температури і влити в миску, додати ложку цукру, свіжі дріжджі і ретельно розтерти до однорідності. Залишити суміш на 10 хвилин у теплому місці. Потім просіяти в молочну дріжджову рідину половину борошна і ретельно перемішати до однорідності.
  2. Залишити дріжджове тісто для шанег із сиром на півгодини в теплому місці для підйому вдвічі. Через зазначений час жовтки відокремити від білків і збити міксером із сіллю і ложкою цукру до посвітління (3-4 хвилини).
  3. Вершкове масло розтопити і дати йому охолонути до теплого стану. Якщо ви використовуєте жир - його також потрібно розтопити на сухій сковороді до рідкого стану. Додати жовтки в тісто, що підійшло, ретельно перемішати. просіяти борошно, що залишилося, і влити розтоплене масло, вимісити тісто руками. Щоб тісто якомога менше прилипало, можна змастити руки олією.
  4. Покласти готове тісто в миску, накрити легким рушником і залишити на 45 хвилин. Потім вийняти його на стіл, присипаний борошном, і обім'яти кілька разів руками. Покласти тісто на шанеги в миску, накрити легким рушником і знову поставити в тепле місце на 45 хвилин.
  5. Приготувати сирну начинку для шанег. Якщо сир неоднорідний - протерти його через сито. Додати цукор і ретельно розтерти виделкою. Вбити сире яйце і знову перемішати до однорідності.
  6. Тісто, що підійшло, розділити на рівні шматочки (приблизно 12-14 штук), згорнути з них кульки. Розкачати кожну кульку тіста в коло близько 10 см у діаметрі. Залишити коржі тіста для шанежок із сиром на 20 хвилин у теплому місці.
  7. Розігріти духовку до 160/180С, деко змастити олією або застелити пергаментним папером і перекласти на нього коржі. Зробити в центрі коржів поглиблення, залишаючи 1 см по краях і наповнити шаньги творожною начинкою.
  8. Краї тіста можна змастити сметаною (не обов'язково). Випікати шаньги з творогом близько 15-20 хвилин до готовності. Вийняти деко, змастити поверхню пиріжків шматочком вершкового масла і накрити легким рушником на 10 хвилин.
  9. Подавати шаньги теплими або остиглими, особливо смачно з молоком. Смачного!

Шаньги з творогом - це відмінна ідея для десерту, який можна подавати на будь-яке свято або застілля. Ці смачні десерти є популярними на Сході України, де вони відомі як "ватрушки". Вони можуть бути подані як на сніданок, так і як десерт після обіду або вечері. Це смачна та проста страва, яку можна зробити вдома за короткий час з декількох простих інгредієнтів.

Крім творогу, у цій страві можна використовувати різні начинки, такі як фруктові джеми, ягоди або горіхи. Також можна додати до тіста для шанег з творогом інші смаколики, наприклад, цедру апельсина або лимона, щоб додати більше аромату та смаку.