Рецепт здобних булочок ГОСТ з фото та поясненнями

Рецепт здобних булочок ГОСТ з фото та поясненнями
3.4
(14)
Метод: В духовці
Час приготування: 150 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Опара для здобних булочок:

  • 230 гр борошна
  • 110 мл молока
  • 90 мл чистої води
  • 15 гр свіжих дріжджів
  • 1 ч.л. цукру

Здобне тісто для булочок:

  • опара для здобних булочок (дивитися вище)
  • 510 гр борошна
  • 220 гр цукру
  • 110 гр маргарину або вершкового масла
  • 2 невеликих яйця (потрібно близько 100 гр без шкаралупи) + яйце і 2 ст.л. молока для змащення
  • 90-95 мл чистої води
  • 20 гр родзинок (за бажанням)
  • 1 ч.л. солі з гіркою (близько 15 гр)
  • 15 гр свіжих дріжджів
  • 1/4 ч.л. ваніліну

Рецепт приготування страви:

  1. Оскільки рецепт ДСТУ, під час приготування здобних булочок важливо точно дотримуватися всіх пропорцій. Почати з приготування опари для тіста. Воду і молоко підігріти до теплої температури (близько 35С), з'єднати і розмішати.
  2. Розчинити в теплій рідині дріжджі, цукор. Потім всипати борошно і вимішати до повної однорідності. Вимішувати отримане тісто близько 5 хвилин ложкою, потім накрити легким рушником і поставити в тепле місце.
  3. Опара для здобних булочок має настоятися в теплі (близько 35-40С) протягом 2,5-3 годин. Через зазначений час викласти опару у велику миску. Воду підігріти до теплої температури, розчинити в ній сіль, цукор і дріжджі. Вилити рідку дріжджову суміш до опари і перемішати.
  4. Якщо ви хочете приготувати булочки з родзинками - залийте їх на 15 хвилин гарячою водою. Потім злити воду, просушити родзинки серветкою і додати в тісто разом із маргарином.
  5. Вбити по одному яйця і вимішувати після кожного разу до однорідності. Маргарин розтопити на водяній бані або в мікрохвильовці, дати йому охолонути до кімнатної температури. Тим часом просіяти до яєчного тіста борошно і вимісити тісто майже до однорідності (5-7 хвилин).
  6. Влити розтоплений маргарин і вимішувати тісто ще 5 хвилин. Накрити миску легким рушником і поставити в тепле місце. Здобне тісто для булочок має настоятися в теплі близько 2,5 годин.
  7. Через зазначений час розділити тісто на рівні частини (кожна вагою близько 90 гр), згорнути з них кульки. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить приблизно 16 здобних булочок. Викласти круглі шматочки тіста на деко, змащене олією (або застелене пергаментним папером), на відстані 1 см один від одного.
  8. Залишити деко із заготовками приблизно на годину-півтори в теплому місці. Потім розігріти духову шафу до 180/200С, в окрему посудину вбити яйце, змішати його з 2 ст.л. молока і збити виделкою. Змастити поверхню булочок яєчно-молочною сумішшю за допомогою силіконового пензлика.
  9. Випікати здобні булочки протягом 25-30 хвилин до рум'яності. За бажанням, за 5 хвилин до готовності можна вийняти деко і посипати поверхню булочок сумішшю 2 ст.л. цукру з 1 ст.л. борошна і 1 ч.л. вершкового масла (ретельно розтерти суміш виделкою до стану крихти).
  10. Деко з готовими булочками вийняти, накрити легким рушником і залишити на 10 хвилин. Найсмачніші булочки зі здобного тіста готові, подавати їх можна теплими або остиглими, особливо смачно з молоком. Смачного!

Цікаві факти про здобні булочки:

  • У деяких країнах здобні булочки називаються "круасани", а в інших - "випічка з бріошів".
  • У Франції, традиційні круасани мають форму півмісяця, тоді як у Німеччині вони зазвичай круглі.
  • Здобне тісто може бути використане не тільки для булочок, а й для випікання інших страв, таких як піци, тарти і вафлі.