Шаховий кекс
Кухня
Інгредієнти:
- 400 г вершкового масла
- 400 г цукру
- 400 г борошна
- 8 яєць
- 50 г какао-порошку
- 2 ст.л. молока
- 2 ст.л. рому, віскі або коньяку
- 10 г ванільного цукру
Крем для кекса:
- 200 г вершкового масла
- 120 мл молока
- 100 г цукру
- 1 яйце
- 1-2 ст.л. какао-порошку
- 10 г ванільного цукру
Рецепт приготування:
- Заздалегідь вийміть вершкове масло з холодильника, наріжте на невеликі шматочки і залиште на 30-60 хвилин, щоб воно стало дуже м'яким.
- Яйця також вийміть з холодильника і залиште при кімнатній температурі. Збийте м'яке вершкове масло міксером на високій швидкості до легкості.
- Без перерви насипаючи тонким струмочком цукор, продовжуйте збивати ще 5-7 хвилин, поки кристали цукру не розчиняться.
- Продовжуючи збивати отриманий масляний крем міксером, додайте по одному сирі яйця, влийте ром. Пропустіть борошно через сито і змішайте з масляно-яєчним кремом.
- Розділіть тісто на дві рівні частини, до однієї додайте ванільний цукор, а до другої - какао-порошок та молоко. З отриманого тіста повинно вийти три шари різних кольорів приблизно однакових розмірів.
- Якщо у вас є спеціальна форма для приготування шахових коржів, можна використовувати її. Якщо немає - візьміть звичайну форму і два пластикові кільця потрібного діаметра. Викладіть тісто в форму в такій послідовності: у середині шоколадне тісто, потім друге світле тісто і зовнішнє кільце - знову з шоколадного тіста.
- Акуратно вийміть розділяючи кільця, щоб не пошкодити малюнок, і поставте форму в попередньо розігріту до 180°C духовку. Печіть шаховий кекс протягом приблизно півгодини.
- Вийміть форму з духовки, обережно викладіть пиріг на решітку і залиште його охолодитися. В форму викладіть другий бісквіт з таким самим малюнком і смажте його до готовності. Потім перенесіть на решітку та також охолодіть.
- Третій бісквіт печіть у зворотному порядку (світле тісто посередині, потім шоколадне і знову світле по краях). Охолодіть всі три коржі та слегка просочіть їх сумішшю кави з будь-яким алкоголем або улюбленим лікером.
- Приготуйте крем для шахового кекса: з'єднайте молоко з цукром у каструлі й поставте на вогонь. За допомогою віночка постійно помішуючи, доведіть суміш до кипіння.
- У окрему миску розбийте яйце, та, швидко перемішуючи його віночком, влийте кипляче молоко з цукром. Охолодіть отриману суміш під кришкою до кімнатної або ледь теплої температури.
- Вийміть вершкове масло з холодильника, наріжте на невеликі шматочки й залиште на 30 хвилин, щоб воно стало дуже м'яким. Потім збийте його міксером на високій швидкості до пишності разом з ванільним цукром.
- Без перерви влийте дуже тонким струменем молочний сироп, продовжуйте збивати крем до однорідної пишної консистенції. На закінчення просійте через сито какао-порошок й додайте його до крему.
- Намажте отриманим кремом між коржами, складіть їх один на одного і прикрасьте кекс за своїм смаком. Залиште його в холодильнику на ніч, щоб просочився. Потім вийміть з холодильника, наріжте на шматочки й подавайте до столу. Смачного!
Цікавий факт:
Шаховий кекс отримав свою назву завдяки зовнішньому вигляду, який нагадує шахову дошку. Цей унікальний десерт може стати справжним еталоном майстерності з випікання, а його яскравий вигляд точно приверне увагу та зробить особливим будь-який святковий стіл.