Американський яблучний пиріг

Американський яблучний пиріг
4.5
(13)
Метод: В духовці
Час приготування: 90 хв.
Кухня

Інгредієнти:

Пісочне тісто для американського пирога:

  • 300 гр борошна
  • 200 гр вершкового масла
  • 2-3 ст.л. чистої води (холодної)
  • пів ч.л. лимонного соку
  • щіпка солі

Начинка з яблук для американського пирога:

  • 7-8 яблук (зеленого сорту)
  • 240 гр цукру
  • 1 ст.л. крохмалю
  • 1 ч.л. лимонного соку
  • пів ч.л. меленої кориці
  • + яйце

Рецепт приготування страви:

  1. Почати з приготування тіста для американського пирога. Борошно просіяти через сито разом із сіллю та розмішати. Масло натерти на тертці та змішати його з борошняною сумішшю, ретельно розтерти тісто виделкою до стану крихти. Влити по ложці лимонний сік, холодну воду і вимісити однорідне, гладке тісто.
  2. Обернути пісочне тісто харчовою плівкою і відправити в холодильник. Пісочне тісто для закритого яблучного пирога має настоятися в холодильнику приблизно півгодини. Тим часом приготувати начинку з яблук для американського пирога.
  3. Яблука очистити від шкірки, серцевини та розрізати на половинки. Кожну половинку яблука порізати на 5 рівних часточок, скласти в одну миску і полити лимонним соком, перемішати. Всипати до подрібнених яблук цукор, крохмаль, корицю і перемішати.
  4. Тісто вийняти з холодильника, розігріти духовку до 180С, форму для випічки (діаметр близько 20-22 см) змастити шматочком вершкового масла. Тісто розділити на дві рівні частини (приблизно 3:2).
  5. Більшу частину тіста розкачати, укласти на дно форми і сформувати бортики. Проколоти тісто в кількох місцях виделкою і викласти на нього начинку з яблук. Тісто, що залишилося, розкачати в тонкий пласт і викласти поверх начинки.
  6. З'єднати краї нижнього і верхнього шару тіста, щільно защипати. У центрі верхівки пирога зробити невеликий отвір для виходу пари. Яйце збити в невеликій ємності виделкою і змастити ним поверхню пирога, відправити форму в розігріту духову шафу.
  7. Випікати американський пиріг із яблуками близько 50-60 хвилин до золотистої скоринки. Вийняти форму і залишити його мінімум на півгодини для охолодження. Американський яблучний пиріг можна подавати в теплому або в холодному вигляді (в гарячому вигляді начинка може витекти). Приємного чаювання!

Американські яблучні пироги стали популярними завдяки своїй простоті та неперевершеному смаку. У США цей десерт часто подають зі звичайним морозивом або вершками, що робить його ще смачнішим. Крім того, яблучний пиріг є символом осінніх свят в Америці, особливо на День Подяки.