Пиріжки з картоплею та грибами
Кухня
Інгредієнти:
Дріжджове тісто для пиріжків:
- 1 кг борошна
- 400 г сметани
- 3 яйця
- 150 мл молока
- 3 ст.л. цукру
- 2 ст.л. оливкової олії (можна замінити будь-якою рослинною олією)
- 12 г сухих дріжджів
Начинка для пиріжків:
- 1 кг картоплі
- 0,5 кг печеріць
- 2 цибулини
- сіль за смаком
Рецепт приготування:
- Почніть з приготування дріжджового тіста: підігрійте молоко до 40 °C, розчиніть у ньому 1 столову ложку цукру та сухі дріжджі. Закрийте посудину харчовою плівкою та залиште на 15 хвилин у теплі, щоб утворилась пінна "шапочка".
- Цього ж часу вийміть з холодильника яйця та сметану й дайте їм прогрітися до кімнатної температури. Розбийте яйця в миску й збийте міксером з цукром до утворення густої та світлої маси.
- Поступово, не перестаючи збивати яйця з цукром, додайте сметану та перемішайте до однорідності. З'єднайте сметанну масу з дріжджовою сумішшю, перемішайте та поступово додавайте просіяне крізь сито борошно.
- Щоб легше замісити тісто руками, можна в кінці замішування додати до нього декілька ложок оливкової або соняшникової олії. Закрийте м'яке тісто вологою легкою серветкою й залиште на годину в теплому місці (приблизно 35 °C).
- Потім замісіть тісто руками, змастіть поверхню рослинною олією, накрийте серветкою або плівкою й залиште на ще півгодини в теплі. У цей час підготуйте начинку для пиріжків.
- Печіть картоплю у духовці у шкірці (приблизно 40 хвилин при 180 °C) або варіть у киплячій воді до готовності (30-40 хвилин). Очистіть готову картоплю від шкірки і наріжте її дрібними кубиками.
- Очистіть цибулю і наріжте її дрібними шматочками, гриби промийте та поріжте невеликими кубиками. У сковороді розігрійте кілька ложок рослинної олії, обсмажте на ній цибулю до золотистого кольору на слабкому вогні.
- Додайте до цибулі гриби і смажте їх близько 15 хвилин на маленькому вогні, помішуючи лопаткою.
- В кінці посоліть та поперчіть за смаком, додайте картоплю, розмелений часник або зелень (за бажанням), перемішайте й зніміть сковороду з вогню. Закрийте її кришкою й залиште остигати.
- Розріжте тісто на 2 або 3 частини, сформуйте з кожної сосиску й наріжте її шматочками товщиною 2-3 см. Кожен шматочок приплюсніть та розкатайте у круглий коржик товщиною до 0,5 см.
- Покладіть у центр трохи картопляно-грибної начинки. З'єднайте краї тіста над начинкою, добре защипніть їх. Надайте пиріжку овальну форму й перекладіть на противень, вкритий папером для випічки або змащений рослинною олією.
- Залиште дріжджові пиріжки на 15-20 хвилин у теплі (до 35 °C), щоб вони піднялися. У цей час розігрійте духовку до 180 °C, у окремій мисці збийте яйце вилкою. Змастіть поверхню пиріжків яєчною сумішшю й поставте в розігріту духовку.
- Печіть пиріжки з картоплею та грибами приблизно 20 хвилин до золотистого кольору, після чого вийміть лист із печі. Поки пиріжки печуться, зліпіть нові із залишку тіста й начинки.
- Перекладіть готові пиріжки на тарілку, а на лист покладіть нову партію виробів. Подавайте їх до столу теплими. Смачного!
Ці пиріжки з картоплею та грибами будуть чудовим додатком до обіду або смачною закускою на будь-якому святковому заході. Ви можете експериментувати зі складом начинки, додавати улюблені спеції та трави, щоб створити свій власний унікальний смак. Поділіться цим рецептом з друзями та родиною, насолоджуйтеся чудовим смаком цих пиріжків разом!