Сациви з курки: рецепт

Сациви з курки: рецепт
3.7
(5)
Метод: На плиті
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 курка, вагою близько 1,5 кг (можна замінити будь-якою частиною індички)
  • 700 гр волоських горіхів
  • 4 середні цибулини
  • 1 ст.л. гранатового соку (можна замінити білим винним оцтом)
  • 2-3 зубчики часнику
  • 1 ч.л. хмелі-сунелі
  • 1 ч.л. червоного меленого перцю
  • 2 бутончики гвоздики
  • щіпка шафрану (за бажанням)
  • щіпка меленої кориці
  • сіль за смаком

Рецепт приготування страви:

  1. Курку промити, покласти в каструлю і залити 1 л холодної води. Поставити каструлю на вогонь і довести воду до кипіння. Після закипання зняти з поверхні бульйону піну, зменшити вогонь і варити курку приблизно півгодини за слабкого кипіння.
  2. Духовку розігріти до 180С, деко змастити 1-2 ч.л. рослинної олії. Вийняти курку з бульйону і просушити паперовими рушниками, покласти на деко. Каструлю з бульйоном зняти з вогню і залишити остигати. Відправити деко в розігріту духову шафу.
  3. Запікати курку приблизно 10-15 хвилин до утворення золотистої скоринки. Вийняти деко і залишити на кілька хвилин остигати. Розрізати курку на порційні шматки, за бажанням відокремити м'ясо зі шкірою від кісток.
  4. Приготувати соус сациві для курки. Цибулю очистити та дрібно порізати. Часник очистити та подрібнити. Гвоздику розчавити ножем, розтерти виделкою або потовкти в ступці. Волоські горіхи очистити від шкаралупи й обсмажити на сухій сковороді до появи приємного аромату.
  5. Перекласти горіхи на рушник і дати їм повністю охолонути. На пательню влити 2-3 ст.л. олії або кілька ложок жиру, знятого з поверхні курячого бульйону. Викласти в розігріту олію/жир подрібнену цибулю й обсмажити її протягом 3-5 хвилин до золотистого кольору, помішуючи.
  6. Зняти сковорідку з вогню і залишити на кілька хвилин остигати. Потім скласти горіхи в комбайн і подрібнити до стану дрібної крихти. Подрібнені горіхи з'єднати з приправою, шафраном, меленою корицею, гвоздикою, часником, чорним червоним меленим перцем.
  7. Додати смажену цибулю, сіль за смаком і ретельно розтерти горіхову масу виделкою до стану кашки. Потім поступово тонкою цівкою влити бульйон і вимішувати соус до отримання кремової консистенції. Соус має вийти як не густа сметана.
  8. Перелити соус Сациві в каструлю і поставити на помірний вогонь. одразу після закипання зняти піну з поверхні соусу і вимкнути вогонь. Влити гранатовий сік або винний оцет, ретельно розмішати. За потреби додати сіль, перець за смаком.
  9. Шматки запеченої курки скласти в каструлю і залити горіховим соусом. Коли страва повністю охолоне, відправити каструлю в холодильник. Сациві з курки має настоятися в холодильнику не менше ніж півгодини.
  10. Потім вийняти каструлю, розкласти сациві по тарілках. Подавати сациві з курки потрібно в охолодженому вигляді, але за бажання його можна розігріти. Смачного!