Сациви з курки: рецепт
Кухня
Інгредієнти:
- 1 курка, вагою близько 1,5 кг (можна замінити будь-якою частиною індички)
- 700 гр волоських горіхів
- 4 середні цибулини
- 1 ст.л. гранатового соку (можна замінити білим винним оцтом)
- 2-3 зубчики часнику
- 1 ч.л. хмелі-сунелі
- 1 ч.л. червоного меленого перцю
- 2 бутончики гвоздики
- щіпка шафрану (за бажанням)
- щіпка меленої кориці
- сіль за смаком
Рецепт приготування страви:
- Курку промити, покласти в каструлю і залити 1 л холодної води. Поставити каструлю на вогонь і довести воду до кипіння. Після закипання зняти з поверхні бульйону піну, зменшити вогонь і варити курку приблизно півгодини за слабкого кипіння.
- Духовку розігріти до 180С, деко змастити 1-2 ч.л. рослинної олії. Вийняти курку з бульйону і просушити паперовими рушниками, покласти на деко. Каструлю з бульйоном зняти з вогню і залишити остигати. Відправити деко в розігріту духову шафу.
- Запікати курку приблизно 10-15 хвилин до утворення золотистої скоринки. Вийняти деко і залишити на кілька хвилин остигати. Розрізати курку на порційні шматки, за бажанням відокремити м'ясо зі шкірою від кісток.
- Приготувати соус сациві для курки. Цибулю очистити та дрібно порізати. Часник очистити та подрібнити. Гвоздику розчавити ножем, розтерти виделкою або потовкти в ступці. Волоські горіхи очистити від шкаралупи й обсмажити на сухій сковороді до появи приємного аромату.
- Перекласти горіхи на рушник і дати їм повністю охолонути. На пательню влити 2-3 ст.л. олії або кілька ложок жиру, знятого з поверхні курячого бульйону. Викласти в розігріту олію/жир подрібнену цибулю й обсмажити її протягом 3-5 хвилин до золотистого кольору, помішуючи.
- Зняти сковорідку з вогню і залишити на кілька хвилин остигати. Потім скласти горіхи в комбайн і подрібнити до стану дрібної крихти. Подрібнені горіхи з'єднати з приправою, шафраном, меленою корицею, гвоздикою, часником, чорним червоним меленим перцем.
- Додати смажену цибулю, сіль за смаком і ретельно розтерти горіхову масу виделкою до стану кашки. Потім поступово тонкою цівкою влити бульйон і вимішувати соус до отримання кремової консистенції. Соус має вийти як не густа сметана.
- Перелити соус Сациві в каструлю і поставити на помірний вогонь. одразу після закипання зняти піну з поверхні соусу і вимкнути вогонь. Влити гранатовий сік або винний оцет, ретельно розмішати. За потреби додати сіль, перець за смаком.
- Шматки запеченої курки скласти в каструлю і залити горіховим соусом. Коли страва повністю охолоне, відправити каструлю в холодильник. Сациві з курки має настоятися в холодильнику не менше ніж півгодини.
- Потім вийняти каструлю, розкласти сациві по тарілках. Подавати сациві з курки потрібно в охолодженому вигляді, але за бажання його можна розігріти. Смачного!