Рецепт: Гуляш по-угорськи
Кухня
Інгредієнти:
- 1 л м'ясного бульйону (можна замінити чистою водою)
- 0,5 кг яловичини
- 0,5 кг картоплі
- 2 помідори
- 1 великий болгарський перець
- 1 велика цибулина
- 1 ст.л. меленої паприки
- 2 зубчики часнику
- 1 ч.л. томатної пасти
- щіпка кмину
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Свинину промити, обсушити і порізати невеликими кубиками зі стороною 1 см. Цибулю очистити і порізати дрібними шматочками. Болгарський перець вимити, очистити від насіння і порізати перець дрібними шматочками.
- Помідори ретельно вимити і порізати маленькими кубиками. Картоплю почистити і порізати кубиками такого ж розміру, як і м'ясо (зі стороною 1 см). Зубчики часнику очистити та дрібно порізати.
- У товстостінну каструлю влити кілька ложок олії і поставити на вогонь. У розігріту олію викласти цибулю і смажити її, помішуючи, близько 2-3 хвилин на середньому вогні. Потім зняти каструлю з вогню і залишити на кілька хвилин остигати. Потім всипати в каструлю паприку і ретельно розмішати, посолити за смаком.
- У пательню влити 2-3 ст.л. олії і поставити на вогонь. У розігріту олію викласти м'ясо і смажити його, помішуючи, до рум'яності на помірному вогні. На це може знадобитися близько 7-10 хвилин.
- Викласти смажене м'ясо в каструлю з цибулею і поставити на вогонь. Додати подрібнений часник, кмин і ретельно перемішати. Влити близько 200 мл бульйону або води, довести до кипіння. Готувати м'ясний гуляш приблизно 1 годину за слабкого кипіння під кришкою.
- Періодично знімати кришку і помішувати гуляш, вливати по 100 мл бульйону/води в міру википання рідини. Ближче до кінця тушкування не вливати бульйон із водою. Додати картоплю в каструлю і смажити м'ясо з картоплею, помішуючи, близько 5 хвилин. Посолити та поперчити за смаком.
- Додати в каструлю подрібнений болгарський перець, помідори і томатну пасту, ретельно перемішати. Через хвилину залити вміст каструлі бульйоном/водою так, щоб тільки покрити овочі з м'ясом і довести до кипіння.
- Готувати гуляш по-угорськи приблизно 15-20 хвилин під кришкою при слабкому кипінні. Зняти каструлю з вогню, посипати гуляш подрібненою зеленню і спеціями (не обов'язково), знову накрити кришкою.
- Угорський гуляш буде смачнішим, якщо дати йому настоятися 10-15 хвилин під кришкою. Зняти кришку, розкласти гуляш по тарілках і подавати до столу гарячим. Смачного!
Гуляш по-угорськи - це не просто страва, це справжнє кулінарне джерело гордості для угорців. В Угорщині він є популярною національною стравою, яку готують на святкові події та сімейні зібрання. Великі каструлі з гуляшем стають центром уваги, а ароматні нотки паприки та кмину заповнюють повітря.