Сацебелі на зиму
Кухня
Інгредієнти:
- 3 кг помідор
- 1 кг болгарського перцю
- 1 головка часнику
- 1 стручок гіркого перцю
- невеликий пучок кінзи, кропу і петрушки
- 1 ч.л. меленого коріандру
- сіль, цукор і чорний мелений перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Болгарський перець вимити, очистити від насіння і плодоніжок, порізати м'якоть великими шматками. Помідори вимити, порізати великими шматками. Зелень промити й обсушити. Гострий перець вимити, видалити плодоніжки.
- Пропустити через м'ясорубку часник. Потім пропустити через м'ясорубку (в окрему каструлю) помідори, болгарський перець, гострий перець і зелень. Усе перемішати і поставити на вогонь.
- Помішуючи, довести соус до закипання і зменшити вогонь до мінімуму. Готувати соус Сацебелі на невеликому вогні близько 20 хвилин, періодично помішуючи. Потім додати мелений коріандр і перемішати.
- Варити соус Сацебелі для консервації близько 40 хвилин на невеликому вогні до необхідної консистенції, періодично помішуючи. Тим часом простерилізувати банки з кришками.
- За хвилину до закінчення варіння соусу додати подрібнений часник, сіль, перець, цукор за смаком і ретельно перемішати. Розкласти готовий соус по стерильних банках і закатати їх кришками. Перевернути банки догори дном і накрити теплою ковдрою.
- Соус Сацебелі на зиму має настоятися в такому положенні до повного охолодження. Потім його можна перевернути і прибрати на зберігання в темне прохолодне місце. Зберігається домашній соус Сацебелі близько 2 років.
Сацебелі - це традиційний грузинський соус, який чудово смакує до м'ясних страв, риби та овочевих салатів. Його неповторний смак поєднує духмяність помідорів, гостроту перцю та свіжість зелені. Заготовте цей соус на зиму, і він стане справжнім скарбом вашої кулінарної колекції.