Положіть яйця у каструлю, залийте їх холодною водою (приблизно 1 л) та поставте на вогонь. Після закипання додайте картоплю та доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь та варіть 10 хвилин.
Перекладіть яйця у миску з льодяною водою та залиште на декілька хвилин до повного охолодження. Картоплю варіть ще 15-20 хвилин.
Очистіть яйця від шкаралупи, відокремте білки від жовтків, натріть на крупній терці та складіть у різні тарілки.
Варену картоплю вийміть з води та повністю охолодіть.
Шпроти відкрийте та злийте масло у окрему посудину. Натерти плавлений сир на грубій терці.
Картоплю очистіть від шкірки та також натріть на крупній терці.
На дно салатниці викладіть шпроти (не розминаючи їх вилкою), посипте тертими білками та змастіть шарами майонезу.
Покрийте салат тертою картоплею, посоліть та поперчіть, залийте маслом, у якому були шпроти.
Викладіть тертий плавлений сир, змастіть майонезом та посипте тертими жовтками.
Поставте салат "Мімоза" зі шпротами в холодильник та залиште на кілька годин, щоб він настоявся.
Готовий салат вийміть з холодильника, прикрасьте за бажанням та подайте до столу.