Салат із баклажанів та квасолею
Кухня
Інгредієнти:
- 1,5 кг помідорів
- 1 кг баклажанів
- 700-800 гр болгарського перцю
- 0,5 кг ріпчастої цибулі
- 250 гр моркви
- 220 гр сухої квасолі (червоної або білої)
- 100 гр цукру
- невеликий пучок петрушки і базиліка
- 1-2 ст.л. оцту 9%
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування страви:
- Квасолю скласти в каструлю і залити холодною водою, залишити її на 6-8 годин у кімнатній температурі. Потім злити воду, залити квасолю свіжою водою і поставити на вогонь. Варити квасолю до готовності близько 45 хвилин при слабкому кипінні, ближче до кінця посолити воду.
- Болгарський перець вимити, видалити плодоніжки й очистити від насіння, порізати перець соломкою. Баклажани вимити і порізати чверть кільцями, товщиною приблизно 0,5 см. Скласти нарізані баклажани в миску, влити близько 0,5 л води, додати кілька столових ложок солі й ретельно перемішати.
- Баклажани мають настоятися в солоній воді приблизно півгодини. Цибулю очистити і порізати півкільцями, готову квасолю відкинути на друшляк. Просолені баклажани відкинути на друшляк, промити під струменем води й обсушити паперовими рушниками. Моркву почистити і натерти на крупній тертці.
- На сковорідку влити кілька ложок олії і розігріти. Викласти на сковороду третину баклажанів і обсмажити їх до готовності протягом 5-6 хвилин. Перекласти смажені баклажани в каструлю.
- На пательні розігріти ще 2-3 ст.л. олії та обсмажити половину баклажанів, перекласти їх до першої порції. Таким же чином просмажити решту баклажанів. На сковорідці розігріти 4-5 ст.л. олії і викласти цибулю.
- Смажити ріпчасту цибулю на середньому вогні близько 5 хвилин, помішуючи. Перекласти цибулю до баклажанів у каструлю, на сковорідці розігріти ще 5 ст.л. рослинної олії. Просмажити моркву протягом 4-5 хвилин на помірному вогні, періодично помішуючи.
- З'єднати в каструлі обсмажені цибулю, моркву, баклажани та квасолю, перемішати. Помідори вимити, видалити місця, де кріпилися плодоніжки, і пропустити плоди через м'ясорубку.
- Влити томатний сік у каструлю і поставити на вогонь. Після закипання додати в сік сіль, цукор, оцет і перемішати. Додати в киплячу помідорну масу болгарський перець, просмажені овочі з баклажанами і квасолею, перемішати.
- Готувати салат із баклажанів із квасолею приблизно півгодини після закипання. Зелень промити і дрібно нарізати ножем, додати в заготовку за 10-15 хвилин до готовності. Тим часом простерилізувати банки і кришки для консервації салату на зиму (вихід заготівлі близько 3 л).
- Готовий салат розкласти по банках, закатати кришками і перевернути догори дном. Накрити банки ковдрою і залишити в такому положенні до повного охолодження. Зберігати салат із баклажанів із квасолею в темному прохолодному місці близько 1 року.
- Салат із баклажанів із квасолею чудово поєднується зі свіжим чорним хлібом або крихтою сиру, додаючи йому додаткової насиченості.
- Цей салат можна застосовувати як начинку для смачних сендвічів або як доповнення до страв із м'ясом чи рибою.
- Додавання свіжої зелені, такої як м'ята або коріандр, до салату прикрасить його та додасть особливого аромату.
- Підготовка салату для консервації на зиму дає змогу вам насолоджуватися цією смачною стравою протягом усього року, коли баклажани та квасоля не в сезоні.
- Спробуйте додати трохи гірчиці або лимонного соку до смаку салату, щоб підкреслити його особливий смаковий букет.
- Будьте творчі та експериментуйте з додаванням інших улюблених овочів або приправ до цього салату, щоб створити своє власне унікальне поєднання смаків.