Маринований буряк на зиму
Кухня
Інгредієнти:
- 0,8-1 кг буряка
- 0,5 л чистої води
- 90 мл оцту 9%
- 5 горошин чорного перцю
- 5 гвоздичок
- 1 ст.л. цукру з гіркою
- 2 лаврові листки
- 1 ч.л. солі
Рецепт приготування страви:
- У каструлі закип'ятити воду і покласти туди буряк. Варити буряк до готовності протягом 1-1,5 години. Коли плоди будуть легко протикатися зубочисткою, злити воду і залишити їх остигати.
- Банки для консервації на зиму простерилізувати будь-яким зручним для вас способом, кришки прокип'ятити впродовж 6-8 хвилин (для зберігання в холодильнику до 2 тижнів можна просто вимити банки і кришки з содою). Остиглий буряк очистити і порізати брусочками. Розкласти по банках подрібнені плоди. Приготувати маринад для буряка.
- У каструлі з'єднати воду, горошини перцю, оцет, лаврове листя, гвоздику, сіль, цукор і поставити на вогонь. Помішуючи, довести маринад до кипіння і залити ним буряки в банках.
- Дно великої каструлі застелити рушником і поставити туди банки з буряком. Прикрити банки кришками і влити в каструлю воду (такої ж температури, що й скляні банки) так, щоб вона доходила до плічок банок.
- Поставити каструлю на вогонь, довести воду до кипіння і стерилізувати банки з маринованим буряком близько 6-8 хвилин при слабкому кипінні. Вийняти банки з киплячої води, закатати кришками і перевернути догори дном. Накрити банки теплою ковдрою і залишити в такому положенні до повного охолодження.
- Зберігати маринований буряк у темному прохолодному місці разом з рештою заготовок на зиму (близько 1-1,5 років). Маринований буряк може зберігатися в холодильнику без стерилізації близько 1,5-2 тижнів. Перед подачею страва має настоятися в холодильнику не менше 10 годин.
Буряк є надзвичайно корисним овочем, що містить багато вітамінів і мікроелементів. Він покращує кровообіг, сприяє зниженню артеріального тиску та покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Маринування буряка зберігає всі його корисні властивості, тому це чудовий спосіб додати цей овоч до вашого зимового раціону. Насолоджуйтеся ароматом і смаком маринованого буряка в будь-яку пору року!