Олександрійська паска
Час приготування:
480 хв.
Кухня
Інгредієнти:
- близько 800 г борошна
- 350 мл топленого молока
- 300 г цукру
- 3 яйця (+ 1 жовток)
- 170 г вершкового масла
- 100 г ізюму (або цукати/в'ялена вишня/курага та т.і.)
- 50 г свіжих дріжджів
- 2 ст. ложки рому або коньяку
- 10 г ванільного цукру
Рецепт приготування:
- Дістаньте масло, яйця та молоко з холодильника заздалегідь. Наріжте масло на шматочки і залиште його на годину-дві при кімнатній температурі. Розітріть дріжджі з 1 ст. ложкою цукру, додайте тепле молоко (до 40°C), ретельно перемішайте і залиште в теплі на 15 хвилин.
- Розбийте яйця та додайте до них додатковий жовток у миску, ретельно перемішайте до однорідності. Додайте нарізане масло і перемішайте.
- Додайте цукор до суміші з маслом і яйцями, і знову перемішайте.
- Влийте молоко з розчиненими в ньому дріжджами, перемішайте і накрийте харчовою плівкою.
- Залиште опару підніматися в теплому місці (при 30°C) протягом 10-12 годин. Після цього часу, залийте ізюм спершу окропом на 5 хвилин, а потім злійте окроп та залийте сухофрукти міцним алкоголем.
- Коли опара підніметься, додайте до неї приблизно 1/3 ч. ложки солі і пакетик ванільного цукру (10-15 г). Додайте ізюм, цукати і перемішайте.
- Додайте до суміші борошно, просіяне через сито, і замішуйте тісто руками, змащеними рослинною олією.
- Накрийте готове "Олександрійське" тісто харчовою плівкою або рушником і залиште в теплому місці на годину-півтори.
- Змочіть руки у рослинній олії і наповніть формочки тістом на 1/3 від загального об'єму. Залиште формочки з пасками на півгодини-годину в теплі, доки тісто не дійде практично до країв форм.
- Печіть паски "Олександрійські" в духовці протягом 30-50 хвилин при 180°C (час приготування залежить від розмірів пасок). Коли верх тіста підрум'яниться, а середина пропечеться - вийміть форми з духовки, дістаньте паски і дайте їм повністю охолонути. Покрийте паски білковою або лимонною глазур'ю, прикрасьте кондитерською посипкою і дайте прикрасам застигнути. Приємного чаювання!
Додаткова інформація:
Паски "Олександрійські" - це витвір кулінарного мистецтва, що прикрашає Великодній стіл. Їх назва може походити від імені святого Олександра, або вони можуть бути названі на честь міста Олександрія. Ці паски - справжня святкова страва, виготовлена з душею та коханням.