Олександрійська паска

Олександрійська паска
4.3
(8)
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • близько 800 г борошна
  • 350 мл топленого молока
  • 300 г цукру
  • 3 яйця (+ 1 жовток)
  • 170 г вершкового масла
  • 100 г ізюму (або цукати/в'ялена вишня/курага та т.і.)
  • 50 г свіжих дріжджів
  • 2 ст. ложки рому або коньяку
  • 10 г ванільного цукру

Рецепт приготування:

  1. Дістаньте масло, яйця та молоко з холодильника заздалегідь. Наріжте масло на шматочки і залиште його на годину-дві при кімнатній температурі. Розітріть дріжджі з 1 ст. ложкою цукру, додайте тепле молоко (до 40°C), ретельно перемішайте і залиште в теплі на 15 хвилин.
  2. Розбийте яйця та додайте до них додатковий жовток у миску, ретельно перемішайте до однорідності. Додайте нарізане масло і перемішайте.
  3. Додайте цукор до суміші з маслом і яйцями, і знову перемішайте.
  4. Влийте молоко з розчиненими в ньому дріжджами, перемішайте і накрийте харчовою плівкою.
  5. Залиште опару підніматися в теплому місці (при 30°C) протягом 10-12 годин. Після цього часу, залийте ізюм спершу окропом на 5 хвилин, а потім злійте окроп та залийте сухофрукти міцним алкоголем.
  6. Коли опара підніметься, додайте до неї приблизно 1/3 ч. ложки солі і пакетик ванільного цукру (10-15 г). Додайте ізюм, цукати і перемішайте.
  7. Додайте до суміші борошно, просіяне через сито, і замішуйте тісто руками, змащеними рослинною олією.
  8. Накрийте готове "Олександрійське" тісто харчовою плівкою або рушником і залиште в теплому місці на годину-півтори.
  9. Змочіть руки у рослинній олії і наповніть формочки тістом на 1/3 від загального об'єму. Залиште формочки з пасками на півгодини-годину в теплі, доки тісто не дійде практично до країв форм.
  10. Печіть паски "Олександрійські" в духовці протягом 30-50 хвилин при 180°C (час приготування залежить від розмірів пасок). Коли верх тіста підрум'яниться, а середина пропечеться - вийміть форми з духовки, дістаньте паски і дайте їм повністю охолонути. Покрийте паски білковою або лимонною глазур'ю, прикрасьте кондитерською посипкою і дайте прикрасам застигнути. Приємного чаювання!

Додаткова інформація:

Паски "Олександрійські" - це витвір кулінарного мистецтва, що прикрашає Великодній стіл. Їх назва може походити від імені святого Олександра, або вони можуть бути названі на честь міста Олександрія. Ці паски - справжня святкова страва, виготовлена з душею та коханням.