"Рижик" із заварним кремом

"Рижик" із заварним кремом
4.6
(5)
Час приготування: 480 хв.
Кухня

Інгредієнті:

Медове тісто для "Рижика":

  • близько 500 г борошна
  • 250 г цукру
  • 2 яйця
  • 100 г вершкового масла або маргарину
  • 1 ст.л. меду
  • 1 ч.л. соди

Заварний крем для "Рижика":

  • 400 мл молока
  • 200 г вершкового масла
  • 2 яйця
  • 100 гр цукру
  • 2 ст.л. борошна
  • 10 г ванільного цукру

Рецепт приготування:

  1. Розбийте яйця в миску, наріжте вершкове масло на шматочки і залиште при кімнатній температурі не менше, ніж на півгодини. Потім збийте яйця міксером на високій швидкості до пишності.
  2. Поступово додавайте цукор тонким струмочком, не перестаючи збивати яйця, а потім додайте мед. Збивайте ще 5-7 хвилин на високій швидкості до отримання світлої та пишної маси. В кінці додайте масло поступово і перемішувайте, поки не стане однорідним.
  3. Поставте миску з яєчною сумішшю на водяну баню, додайте соду і збивайте масу міксером на середній швидкості протягом 10 хвилин, нагріваючи її на водяній бані під слабким кипінням води.
  4. У великій мисці змішайте мед і цукор. Додайте яйця та вершкове масло, перемішайте.
  5. В іншій мисці розчиніть соду у трохи гарячої води, додайте до суміші з медом і перемішайте.
  6. Поступово додавайте борошно, замішуючи тісто ложкою, а потім руками. Замісіть м'яке тісто на столі, присипаному борошном.
  7. Покладіть тісто назад у миску, накрийте рушником або плівкою і залиште в теплому місці на годину.
  8. Через годину розділіть тісто на 8-9 рівних кульок.
  9. Поступово розкатайте кожну кульку тонким круглим або прямокутним коржем, проколіть його вилкою в кількох місцях.
  10. Обережно перенесіть розкатане тісто на лист, покритий папером або присипаний борошном.
  11. Випікайте коржі протягом близько 10 хвилин при 200°С. Коли вони зарум'яняться, вийміть лист із духовки, перекладіть корж на решітку або тарілку і дайте йому трохи охолонути.
  12. Таким же чином зробіть всі коржі, а також обрізки з тіста. Випікайте їх до золотистого кольору (вони стануть прикрасою для торта).
  13. Складіть готові коржі один на один, накрийте їх мискою або рушником і залиште в такому положенні до повного охолодження. Поки це відбувається, приготуйте заварний крем.
  14. Наріжте вершкове масло на шматочки і залиште його на 30-60 хвилин при кімнатній температурі.
  15. У мисці змішайте яйця з борошном, половиною цукру і розмішайте виделкою до однорідності.
  16. Налийте молоко в каструлю, додайте залишок цукру і доведіть до кипіння на середньому вогні, помішуючи віночком. Швидко перемішуючи яєчне тісто віночком, долийте до нього тонким струмочком кипляче молоко.
  17. Влийте весь крем назад у каструлю, поставте на вогонь і варіть протягом 1 хвилини при слабкому кипінні, постійно помішуючи, до легкого загусання.
  18. Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і залиште до повного охолодження. Потім бажано видправити її на 30 хвилин у холодильник (не обов'язково).
  19. Збийте розм'якшене вершкове масло міксером до пишності, додайте ванільний цукор і перемішувайте до повного розчинення крихти.
  20. Не перестаючи збивати масло, додавайте по ложці весь охолоджений заварний крем і перемішуйте до однорідної консистенції після кожного додавання. Таким чином збивайте весь крем до закінчення заварного крему.
  21. Промажте між заздалегідь приготовленими коржами заварним кремом, складіть їх один на одного. Змастіть поверхню та боки торта залишками крему і посипте крихтою від обрізків коржів (їх можна подрібнити блендером, скалкою або кавомолкою).
  22. Поставте готовий торт на ніч (8-12 годин) в холодильник, щоб просочився. Торт "Рижик" із заварним кремом буде набагато смачнішим, якщо ви дасте йому настоятися близько доби.
  23. Прикрасьте пропитаний торт на свій смак, наріжте його на шматочки і подайте до столу. Смачного!