"Рижик" із заварним кремом
Час приготування:
480 хв.
Кухня
Інгредієнті:
Медове тісто для "Рижика":
- близько 500 г борошна
- 250 г цукру
- 2 яйця
- 100 г вершкового масла або маргарину
- 1 ст.л. меду
- 1 ч.л. соди
Заварний крем для "Рижика":
- 400 мл молока
- 200 г вершкового масла
- 2 яйця
- 100 гр цукру
- 2 ст.л. борошна
- 10 г ванільного цукру
Рецепт приготування:
- Розбийте яйця в миску, наріжте вершкове масло на шматочки і залиште при кімнатній температурі не менше, ніж на півгодини. Потім збийте яйця міксером на високій швидкості до пишності.
- Поступово додавайте цукор тонким струмочком, не перестаючи збивати яйця, а потім додайте мед. Збивайте ще 5-7 хвилин на високій швидкості до отримання світлої та пишної маси. В кінці додайте масло поступово і перемішувайте, поки не стане однорідним.
- Поставте миску з яєчною сумішшю на водяну баню, додайте соду і збивайте масу міксером на середній швидкості протягом 10 хвилин, нагріваючи її на водяній бані під слабким кипінням води.
- У великій мисці змішайте мед і цукор. Додайте яйця та вершкове масло, перемішайте.
- В іншій мисці розчиніть соду у трохи гарячої води, додайте до суміші з медом і перемішайте.
- Поступово додавайте борошно, замішуючи тісто ложкою, а потім руками. Замісіть м'яке тісто на столі, присипаному борошном.
- Покладіть тісто назад у миску, накрийте рушником або плівкою і залиште в теплому місці на годину.
- Через годину розділіть тісто на 8-9 рівних кульок.
- Поступово розкатайте кожну кульку тонким круглим або прямокутним коржем, проколіть його вилкою в кількох місцях.
- Обережно перенесіть розкатане тісто на лист, покритий папером або присипаний борошном.
- Випікайте коржі протягом близько 10 хвилин при 200°С. Коли вони зарум'яняться, вийміть лист із духовки, перекладіть корж на решітку або тарілку і дайте йому трохи охолонути.
- Таким же чином зробіть всі коржі, а також обрізки з тіста. Випікайте їх до золотистого кольору (вони стануть прикрасою для торта).
- Складіть готові коржі один на один, накрийте їх мискою або рушником і залиште в такому положенні до повного охолодження. Поки це відбувається, приготуйте заварний крем.
- Наріжте вершкове масло на шматочки і залиште його на 30-60 хвилин при кімнатній температурі.
- У мисці змішайте яйця з борошном, половиною цукру і розмішайте виделкою до однорідності.
- Налийте молоко в каструлю, додайте залишок цукру і доведіть до кипіння на середньому вогні, помішуючи віночком. Швидко перемішуючи яєчне тісто віночком, долийте до нього тонким струмочком кипляче молоко.
- Влийте весь крем назад у каструлю, поставте на вогонь і варіть протягом 1 хвилини при слабкому кипінні, постійно помішуючи, до легкого загусання.
- Зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і залиште до повного охолодження. Потім бажано видправити її на 30 хвилин у холодильник (не обов'язково).
- Збийте розм'якшене вершкове масло міксером до пишності, додайте ванільний цукор і перемішувайте до повного розчинення крихти.
- Не перестаючи збивати масло, додавайте по ложці весь охолоджений заварний крем і перемішуйте до однорідної консистенції після кожного додавання. Таким чином збивайте весь крем до закінчення заварного крему.
- Промажте між заздалегідь приготовленими коржами заварним кремом, складіть їх один на одного. Змастіть поверхню та боки торта залишками крему і посипте крихтою від обрізків коржів (їх можна подрібнити блендером, скалкою або кавомолкою).
- Поставте готовий торт на ніч (8-12 годин) в холодильник, щоб просочився. Торт "Рижик" із заварним кремом буде набагато смачнішим, якщо ви дасте йому настоятися близько доби.
- Прикрасьте пропитаний торт на свій смак, наріжте його на шматочки і подайте до столу. Смачного!