Риба по-грецьки

Риба по-грецьки
4.7
(15)
Підійде: Обід, Вечеря, Банкет
Час приготування: 60 хв.
Кухня

Інгредієнти:

  • 1 кг хека
  • 2 моркви (приблизно 400 г)
  • 300 г кореня селери
  • 250 мл томатного соку (або 50-70 г томатної пасти і 120 мл води)
  • 2 цибулини
  • 2 яйця
  • 120 мл води
  • борошно для панірування
  • 5 горошин душистого перцю
  • 2-3 лаврових листа
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування:

  1. Очистіть і наріжте цибулю дрібненькими кубиками.
  2. На сковорідці розігрійте 2-3 ст.л. рослинної олії на помірному вогні та додайте порізану цибулю. Смажте її до прозорості протягом 3-4 хвилин, постійно помішуючи лопаткою.
  3. Тим часом очистіть моркву і корінь селери від шкірки, натріть овочі на грубій тертці. Додайте до сковорідки з цибулею моркву, селеру, лаврові листи, горошини перцю, влийте воду і перемішайте.
  4. Перемішайте і тушкуйте овочі приблизно 15 хвилин при слабкому кипінні. Додайте трошки солі та перцю.
  5. Додайте томатну пасту і перемішайте.
  6. Тушкуйте ще пару хвилин, періодично помішуючи.
  7. Рибу промийте (за потреби видаліть внутрішні органи, голову, хвіст та плавники) і наріжте крупними шматками.
  8. Посоліть та поперчіть кожен шматок риби за смаком. Бажано після цього залишити рибу "відпочити" протягом півгодини при кімнатній температурі.
  9. Розбийте яйця у каструлю, трошки посоліть та поперчіть. Кожен кусок риби по черзі обвалюйте в борошні, потім занурте у яєчний кляр і знову обвалюйте в борошні.
  10. Смажте рибу на сильному вогні з обох сторін до золотистої скоринки в 2-3 ст.л. рослинної олії. Потім знизьте вогонь до мінімуму, накрийте сковорідку кришкою і смажте ще 3-5 хвилин, щоб рибу довести до готовності.
  11. Перекладіть смаженого хека в гусятницю або глибоку форму для запікання.
  12. Покрийте рибу овочами і відправте в розігріту попередньо духовку до 160/180°C на 15-20 хвилин.
  13. Подавайте рибу по-грецьки гарячою, прикрашену свіжою зеленню. Смачного!

Цікавий факт:

Незважаючи на назву "по-грецьки," ця страва виникла в польській кухні та визнана як класична страва Польщі. Його назва виникла, можливо, завдяки використанню ароматних спецій, що нагадують про смаки грецької кухні.