Риба по-грецьки
Кухня
Інгредієнти:
- 1 кг хека
- 2 моркви (приблизно 400 г)
- 300 г кореня селери
- 250 мл томатного соку (або 50-70 г томатної пасти і 120 мл води)
- 2 цибулини
- 2 яйця
- 120 мл води
- борошно для панірування
- 5 горошин душистого перцю
- 2-3 лаврових листа
- сіль, перець за смаком
Рецепт приготування:
- Очистіть і наріжте цибулю дрібненькими кубиками.
- На сковорідці розігрійте 2-3 ст.л. рослинної олії на помірному вогні та додайте порізану цибулю. Смажте її до прозорості протягом 3-4 хвилин, постійно помішуючи лопаткою.
- Тим часом очистіть моркву і корінь селери від шкірки, натріть овочі на грубій тертці. Додайте до сковорідки з цибулею моркву, селеру, лаврові листи, горошини перцю, влийте воду і перемішайте.
- Перемішайте і тушкуйте овочі приблизно 15 хвилин при слабкому кипінні. Додайте трошки солі та перцю.
- Додайте томатну пасту і перемішайте.
- Тушкуйте ще пару хвилин, періодично помішуючи.
- Рибу промийте (за потреби видаліть внутрішні органи, голову, хвіст та плавники) і наріжте крупними шматками.
- Посоліть та поперчіть кожен шматок риби за смаком. Бажано після цього залишити рибу "відпочити" протягом півгодини при кімнатній температурі.
- Розбийте яйця у каструлю, трошки посоліть та поперчіть. Кожен кусок риби по черзі обвалюйте в борошні, потім занурте у яєчний кляр і знову обвалюйте в борошні.
- Смажте рибу на сильному вогні з обох сторін до золотистої скоринки в 2-3 ст.л. рослинної олії. Потім знизьте вогонь до мінімуму, накрийте сковорідку кришкою і смажте ще 3-5 хвилин, щоб рибу довести до готовності.
- Перекладіть смаженого хека в гусятницю або глибоку форму для запікання.
- Покрийте рибу овочами і відправте в розігріту попередньо духовку до 160/180°C на 15-20 хвилин.
- Подавайте рибу по-грецьки гарячою, прикрашену свіжою зеленню. Смачного!
Цікавий факт:
Незважаючи на назву "по-грецьки," ця страва виникла в польській кухні та визнана як класична страва Польщі. Його назва виникла, можливо, завдяки використанню ароматних спецій, що нагадують про смаки грецької кухні.